Russische mensenrechtenorganisaties hekelen rol Moskou in Syrië
Russische mensenrechtenorganisaties leveren in een vernietigend rapport zware kritiek op de Russische militaire operaties in Syrië. Zij willen Russen wijzen op de misdaden die hun land heeft gepleegd bij het steunen van het regime van president Bashar Assad.
In Russische staatsmedia is dergelijke kritiek taboe. President Vladimir Poetin zegt dat het leger Assad en zijn handlangers helpt tegen terroristen.
Moskou heeft volgens de onderzoekers van onder meer de organisatie Memorial lukraak burgers gebombardeerd. De steun aan het regime dat wordt beschuldigd van talloze gruweldaden, zoals het gebruik van chemische wapens en het uithongeren van inwoners van belegerde steden, is volgens hen niet aanvaardbaar. Het Kremlin wordt opgeroepen onafhankelijk onderzoek te doen naar de bombardementen en schadevergoeding aan de slachtoffers uit te keren.
In het rapport komen meer dan 150 getuigen van gebeurtenissen in Syrië aan het woord. De overgrote meerderheid ziet Rusland niet als een redder, maar als een destructieve buitenlandse kracht waardoor de „oorlogsmisdadiger” Assad sterker in het zadel is komen te zitten, aldus de ngo’s.
De auteurs willen dat zo veel mogelijk Russen hun onderzoek lezen en begrijpen wat er namens hen in Syrië gebeurt. „We voelden ons zowel verbitterd als beschaamd over de manier waarop de Syriërs die we interviewden de Russen beschouwen”, schrijven ze.
Vorige maand werd duidelijk dat mensenrechtenorganisaties uit onder meer Rusland vervolging proberen af te dwingen van huurlingenbedrijf Wagner, dat medeverantwoordelijk zou zijn voor het martelen en vermoorden van een gevangene in Syrië. Het zou de eerste keer zijn dat nabestaanden van een vermoorde Syriër proberen Russische verdachten voor de rechter te krijgen. Volgens de organisaties staat Wagner onder controle van de Russische staat.