Binnenland

Geen strafvervolging bij aangifte wegens ‘code zwart’

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een zorgverlener in beginsel niet vervolgen als door ‘code zwart’ iemand niet op de intensive care opgenomen kon worden en daarom aangifte is gedaan. Er is dan namelijk sprake van een noodtoestand. Dat staat in een brief van het OM, die is gepubliceerd op de site van de Inspectie Gezondheidszorg.

ANP
31 March 2021 16:43

Als een patiënt geen ic-bed krijgt, kan dit grote gevolgen hebben voor zijn of haar gezondheid. Er zou dan eventueel aangifte kunnen worden gedaan van bijvoorbeeld dood door schuld of het verlaten van een hulpbehoevende. Het OM vindt dat een zorgverlener in beginsel niet strafrechtelijk verantwoordelijk gehouden kan worden als ‘code zwart’ geldt. Het beddentekort is dan zo groot dat moet worden gekozen tussen patiënten.

„In die situatie is immers sprake van een noodtoestand waarbij de zorgverlener (of zorginstelling) wordt gedwongen beslissingen te nemen die gezondheidsrisico’s voor patiënten met zich meebrengen”, schijft het College van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het OM. „Anders gezegd, de schade is een onvermijdelijk gevolg van de landelijke medische noodsituatie waarbij de zorgverlener en zorginstelling alles doen wat in hun mogelijkheden liggen, maar zij met de rug tegen de muur staan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer