Commissie onderzoekt hoe voorbereiding op pandemie beter kan
Een adviescommissie van wetenschappers gaat onderzoeken hoe Nederland zich beter kan voorbereiden op toekomstige uitbraken van infectieziekten. De commissie is in het leven geroepen door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Een belangrijke vraag voor de leden is hoe nadelige maatschappelijke effecten van een uitbraak in het vervolg beperkt kunnen worden.
„Tijdens de coronapandemie werd duidelijk hoe hard beleidsmakers wetenschappelijke kennis nodig hebben”, schetst de KNAW. „Maar de beschikbare kennis en draaiboeken bleken vaak ontoereikend. Onder wetenschappers rees daarom de vraag: welke lessen kunnen we trekken?”
De KNAW-adviescommissie heeft de naam Pandemic Preparedness Plan gekregen. De deskundigen gaan „vanuit een brede wetenschappelijke blik” bekijken welke maatregelen en investeringen nodig zijn om Nederland beter door een eventuele volgende pandemie te loodsen. Ze gaan daarover in gesprek met experts en organisaties.
Aandachtspunten worden de capaciteit en toegankelijkheid van de gezondheidszorg, de „gedecentraliseerde inrichting” van die zorg, de „maatschappelijke weerbaarheid” van ons land en innovaties die deze weerbaarheid kunnen vergroten. Met weerbaarheid bedoelt de KNAW onder meer de veerkracht van de economie, het onderwijs en de grondrechten van burgers.
Hoogleraar empirische sociologie Pearl Dykstra van de Erasmus Universiteit Rotterdam is voorzitter van de adviescommissie. Zij droeg eerder al bij aan een Europees advies over de paraatheid voor toekomstige pandemieën.