Magazine ”Het Goede Leven” stopt
Magazine en website ”Het Goede Leven” stoppen ermee. Het laatste magazine is verschenen en binnenkort verdwijnt de website uit de lucht. Het aantal van bijna 1100 abonnees was voor eigenaar Mediahuis Nederland onvoldoende om door te gaan.
Het Goede Leven is een breed platform waarop allerlei christelijke en maatschappelijke vraagstukken aan de orde komen. Het is ondergebracht bij het Friesch Dagblad. De twee redacteuren in vaste dienst mogen blijven.
Ria Kraa, hoofdredacteur van Het Goede Leven en van het Friesch Dagblad, vindt het „verschrikkelijk spijtig” dat Het Goede Leven stopt, al heeft ze er wel begrip voor. „Ik begrijp dat Mediahuis een blad met ruim 1000 abonnees niet in de lucht houdt. Het is niet winstgevend geweest en het ziet er ook niet naar uit dat het op korte termijn zou gebeuren.”
Het magazine is pas een jaar geleden gepresenteerd.
„Het magazine dateert van begin vorig jaar. De website is vier maanden eerder online gegaan. We hadden er meer van verwacht. Vooral in het noorden kwamen er wel wat abonnees bij, al liep het ook daar niet storm, maar in de rest van Nederland was Het Goede Leven vrij onbekend.
De coronacrisis heeft daar geen goed aan gedaan. De verkoop in de winkels was juist gestart toen de lockdown in maart vorig jaar kwam en de winkels moesten sluiten. Ook de maandelijkse debatbijeenkomsten gingen niet door.”
Het begon allemaal in 2002 als papieren weekblad met een selectie van verdiepende en levensbeschouwelijke stukken uit het Friesch Dagblad. De afgelopen jaren tot 2019 was dat teruggebracht tot een digitale nieuwsbrief.
Bij de start ging het tweewekelijks blad CW Opinie op in Het Goede Leven, met behoud van een paar rubrieken daaruit. CW Opinie begon in 1952 als Centraal Weekblad en telde op het hoogtepunt, in 1978, ongeveer 50.000 abonnees. Het was tot 1992 een gereformeerd opinieblad, waarvan prof. dr. K. Runia 24 jaar hoofdredacteur was. Vanaf dat jaar werd het een opinieblad voor de Samen-op-Weg-kerken. De naam veranderde in 2008 in Christelijk Weekblad en in 2015 in CW Opinie.
Op de site wordt vermeld: „Wij geloven dat het in de samenleving draait om meer dan geld alleen, meer dan de waan van de dag, meer dan ieder mens afzonderlijk. Wij geloven in het goede leven als kwalitatief goed leven, waarden-vol leven, samenleven. Wij laten ons inspireren door het christelijk geloof en de christelijk-sociale traditie. Wij bieden een hoogwaardige vindplaats voor mensen die zich willen bezinnen op wat goed leven is.”
Wat typeert Het Goede Leven?
Kraa: „Het Goede Leven was bedoeld om vanuit de christelijke traditie te laten zien wat goed leven is. Het is heel breed en gaat over zingeving, samenleving, democratie en duurzaamheid. Er zijn rubrieken over kunst, poëzie, films en boeken. Het Goede Leven lijkt een beetje op christelijke magazines als De Nieuwe Koers en Volzin, maar het is laagdrempeliger, zoals ook het Friesch Dagblad een laagdrempelige christelijke kant is. Het Goede Leven wilde er niet alleen zijn voor christelijke lezers, maar het moest ook een brugfunctie vervullen naar niet-christenen. Daar gaan we met het Friesch Dagblad mee door.”