AOb: te weinig tijd om plannen te maken voor besteding extra geld
De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat scholen te weinig tijd krijgen om te bedenken hoe ze extra gelden om leerachterstanden weg te werken willen besteden. AOb-bestuurder Tamar van Gelder noemt het tijdpad dat onderwijsminister Arie Slob voor ogen heeft „onmogelijk”. Verder vindt de bond dat nog veel onduidelijk is over de besteding van de 8,5 miljard euro die het kabinet uittrekt om achterstanden aan te pakken die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan.
Het is de bedoeling dat scholen komende maand een analyse maken van alle knelpunten. In mei moeten scholen dan kiezen welke concrete maatregelen ze in het nieuwe schooljaar willen nemen om achterstanden weg te werken. In juni krijgen ze te horen hoeveel geld ze daarvoor krijgen.
„Dat is te krap, aangezien schoolteams op dit moment ontzettend druk zijn om de school draaiende te houden in deze coronatijd”, zegt Van Gelder, die waarnemend voorzitter is van de grootste lerarenbond van het land. Zij ziet „een grote administratielast op scholen afkomen”.
De AOb vindt verder dat in de plannen van Slob „onvoldoende duidelijk” wordt in hoeverre leraren kunnen bepalen welke extra hulp hun leerlingen zullen krijgen. Ook over de inspraak en de rol van medezeggenschapsraden in het bijzonder is Slob „niet helder genoeg”, vindt de bond.
Als ‘indicatie’ heeft Slob aangegeven dat per leerling gemiddeld 700 euro extra beschikbaar komt in het nieuwe schooljaar. Het uiteindelijke bedrag kan per kind en per school wel behoorlijk verschillen.