Afspraken tegen huisuitzettingen in coronatijd opnieuw verlengd
De overheid en verhuurders blijven zich inzetten om huisuitzettingen van huurders tijdens de coronacrisis te voorkomen. Afspraken die hierover vorig jaar werden gemaakt, zijn opnieuw verlengd, laat demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer weten.
In maart vorig jaar, toen de crisis net was uitgebroken, maakte het ministerie afspraken met onder meer verhuurdersorganisaties, woningbouwkoepel Aedes en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Mensen die hun huur niet kunnen betalen, kunnen een huurkorting of een betalingsregeling krijgen, in sommige gevallen kan de huur tijdelijk worden opgeschort.
De afspraken werden in oktober al een keer tot 1 januari verlengd. Omdat het einde van de crisis nog niet in zicht is, worden de afspraken nu voor onbepaalde tijd verlengd. „De gemaakte afspraken om huisuitzettingen zoveel mogelijk te voorkomen blijven de inzet van alle partijen; in het bijzonder tot het einde van de coronacrisis”, staat in de gezamenlijke verklaring.
Ook de Vereniging Leegstandbeheerders Nederland wil zich inzetten om uitzettingen te voorkomen, maar merkt wel op dat zij zelf geen eigenaar van de woningen zijn. Daarnaast moeten bewoners met betalingsproblemen „meebewegen” als er vervangende woonruimte wordt aangeboden, vindt de vereniging.
Bij extreme overlast of criminele activiteiten kunnen mensen nog wel worden uitgezet. Ook als een huurder niet reageert op pogingen van de verhuurder om in contact te komen, of bijvoorbeeld niet wil meewerken aan een betalingsregeling, kan er van de afspraken worden afgeweken.
In de eerste helft van 2020 waren er 50 procent minder huisuitzettingen dan het jaar ervoor, liet het ministerie in oktober weten. Over heel 2020 zijn er nog geen cijfers bekend.