Onderwijs krijgt compensatie voor extra werk bij eindexamens
Het kabinet heeft geld vrijgemaakt om scholen en onderwijspersoneel in het voortgezet onderwijs te compenseren voor het werk dat nodig is bij de eindexamens. Dat vergt dit jaar vanwege de coronacrisis meer werk dan normaal. De onderwijsvakbonden AOb, FvOv, CNV Onderwijs en de VO-raad zijn een verdeling van de middelen overeengekomen.
In de regio Noord loopt het nakijken van de examens vanwege het extra tijdvak door tot in de zomervakantie. Docenten uit die regio, die zich vrijwillig hebben aangeboden om in de eerste week van de vakantie te helpen bij de eindexamens, krijgen een vergoeding van 1300 euro bruto. Op eigen verzoek kan dit ook worden omgezet in een compensatie van vijf werkdagen.
„Voor vakantieregio Noord is het belangrijk dat we afgesproken hebben dat het werk in het derde tijdvak altijd op vrijwillige basis gebeurt”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel. „Dit is natuurlijk een bizar onderwijsjaar, iedereen loopt op z’n tandvlees. Dan kun je mensen niet verplichten om aan het einde van het jaar door te werken in hun vakantie.” Verder krijgen scholen in de regio Noord 157 euro per eindexamenleerling als compensatie.
De eindexamens worden dit jaar niet in twee, maar drie tijdvakken afgenomen om leerlingen meer voorbereidingstijd en flexibiliteit te geven. De regeling is bedoeld voor onder meer het nakijken van de (her)examens, de afname van twee herkansingen en het organiseren van een extra tijdvak.
Voor reguliere vo-scholen in de regio’s Midden en Zuid is een vergoeding van 74 euro per eindexamenleerling afgesproken. Scholen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) krijgen 389 euro per leerling. De hoogte van de compensatie voor docenten in deze regio’s wordt per school bepaald.