Stel uit Ermelo kreeg krediet van Qredits
Menig ondernemer zit weleens om geld verlegen. Maar als ze bij de bank aankloppen voor een lening, kunnen ze nul op het rekest krijgen. Precies om die reden is de stichting Qredits in 2009 opgericht. Deze week wordt kredietnummer 25.000 verstrekt. „Mensen komen massaal naar ons”, aldus directeur Elwin Groenevelt.
Toen Cathalijne van Waaij (40) uit Ermelo nog huisarts was, kreeg ze een burn-out. Ze kan het zich nog goed voor de geest halen. „Dat was in 2016. Ik kon niet meer terugkeren in mijn oude vak. Vandaar dat ik dus wat anders wilde gaan doen.”
Daarom nam ze medio 2017 de webshop mooihoofd.nl over. Samen met haar man Sander (49) runt ze het bedrijf. Het stel verkoopt hoofdbedekking voor mensen die kampen met haarverlies, veelal veroorzaakt door chemotherapie. „We hebben een breed assortiment van mutsen en shawls voor om het hoofd.”
Het stel zag al snel dat er technische verbeteringen moesten worden doorgevoerd in de webshop. Ook wilden ze hun assortiment uitbreiden. Maar hiervoor was hun spaargeld niet toereikend.
Daarom besloten ze bij Qredits aan te kloppen voor een microkrediet. Cathalijne: „Van andere mensen hoorden we positieve verhalen over Qredits. Daarbij vermoedden dat een bank aan ons geen krediet zou verstrekken.”
Van Qredits kreeg het echtpaar het benodigde bedrag. Inmiddels hebben Cathalijne en Sander zelfs een tweede lening van deze instantie gekregen. „We zijn momenteel bezig met het overnemen van een ander bedrijf zodat we ons assortiment nog verder kunnen uitbreiden. Hierdoor zijn we weer bij Qredits beland.”
Het echtpaar betaalt over de leningen een rentepercentage van bijna 9 procent. Veel banken adverteren echter met een percentage dat al gauw een paar procentpunten lager uitvalt. „We weten dat de rente vrij hoog is. Toch denken we dat dit voor ons de beste keus was.”
Het stel is namelijk niet alleen blij met de verstrekte leningen, maar ook met de begeleiding die Qredits biedt. „Onze persoonlijke begeleider denkt goed mee. Zo hadden we een keer een rekenfout gemaakt in ons bedrijfsplan. Hij attendeerde ons daar op zodat we dit konden aanpassen.”
Begeleiding
Volgens Elwin Groenevelt, oprichter en directeur van Qredits, is het geven van persoonlijke aandacht precies datgene wat zijn instelling zo uniek maakt. „Een bank geeft je –als de kredietaanvraag is goedgekeurd– een zak met geld mee, maar aan verdere begeleiding doen ze niet. Terwijl een ondernemer dat juist vaak hard nodig heeft. Daarom hebben wij coaches in dienst en geven we traingen aan ondernemers.”
Groenevelt kwam dertien jaar geleden, toen hij nog bankmedewerker was, op het idee dat uiteindelijk tot Qredits leidde. Hij zag steeds vaker dat kredietaanvragen van vooral startende ondernemers werden afgewezen. „De bank keek niet meer naar het bedrijfsplan en de vaardigheden van de ondernemer, maar vooral naar zekerheden zoals het inbrengen van eigen geld. Ook werden veel aanvragen afgewezen omdat de ondernemer te jong of juist te oud was, of omdat er sprake was van een BKR-melding.”
Non-profit
Met de steun van drie grootbanken en het ministerie van Economische Zaken & Klimaat richtte Groenevelt in 2009 zijn stichting op. „We zijn een non-profitinstelling en dus geen concurrent voor welke bank dan ook. Veel banken verwijzen ondernemers zelfs naar ons door. Mede daardoor zijn we de laatste jaren enorm gegroeid.”
Deze week wordt het 25.000e krediet verstrekt aan een startende ondernemer. Hierbij zal koningin Maxima aanwezig zijn in een studio in Den Haag. Groenevelt verwacht dat kredietnummer 30.000 er volgend jaar al aankomt. „Door de coronacrisis is het aantal aanvragen nog sterker toegenomen.”
Hoewel het lijkt dat vrijwel iedereen bij Qredits terechtkan, wordt slechts 35 procent van de aanvragen ook daadwerkelijk goedgekeurd. „Vaak is het bedrijfsplan niet goed doordacht of betwijfelen we of iemand wel echt het ondernemerschap aankan. Als we hier niet zeker van zijn, wijzen we een aanvraag af”, vertelt Groenevelt.
Onderpand
Dat banken vaak een lager rentepercentage hanteren voor microkredieten is volgens Groenevelt slechts ten dele waar. Volgens hem zetten banken vaak de laagste tarieven op de website. In werkelijkheid zouden die vaak hoger uitvallen. „Daarbij vraagt een bank vaak naar extra zekerheden, zoals het in onderpand geven van het eigen huis.”
Zulke eisen stelt Qredits niet, maar daardoor loopt de stichting wel meer risico dat de lening niet wordt terugbetaald. Groenevelt: „Onze rentes zijn wellicht aan de hoge kant, maar niet onredelijk.”
Als non-profitinstelling maakt Qredits niet veel winst, stelt Groeneveld. „Maar het geld dat we overhouden, gebruiken we om het eigen vermogen te versterken. Dat is noodzakelijk omdat wij weer bij andere banken geld lenen. Dat hebben we nodig om de kredieten aan ondernemers te verstrekken.”