Binnenland

Brabant kiest voor kernenergie ondanks hogere kosten

Het provinciebestuur van Noord-Brabant is voor de bouw van een of meer kerncentrales. Dat standpunt is volgens de provincie verdedigbaar, ondanks dat uit onderzoek van TNO in opdracht van de provincie blijkt dat kernenergie nu en in de toekomst beduidend duurder is dan het opwekken van stroom via zon of wind.

ANP
25 March 2021 13:01Gewijzigd op 25 March 2021 13:44
De kerncentrale van Borssele. beeld ANP, Marcel Antonisse
De kerncentrale van Borssele. beeld ANP, Marcel Antonisse

Gedeputeerde Eric de Bie (Energie) ziet kernenergie als een „onderdeel van de energiemix van de toekomst”. „Kerncentrales kunnen bijdragen aan de mix van duurzame energieopwekking. Daarnaast vergen ze beduidend minder ruimte dan windparken of zonneweides en bieden weersonafhankelijke leveringszekerheid.” Zo hebben kernenergiecentrales een factor honderd tot duizend minder plek nodig om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken als met zonnecollectoren.

De Bie wil een Duurzame Coalitie Kernenergie Brabant vormen om kerncentrales te realiseren tussen 2030 en 2050. Overheden, ondernemers en onderzoeksinstellingen uit Brabant, Zeeland, Limburg en Vlaanderen zouden daarvan onderdeel moeten uitmaken. Hij ziet dit als een eerste stap op weg naar een door het Rijk te vormen (inter)nationale coalitie die zich hardmaakt voor kernenergie.

Om kerncentrales van de huidige generatie te bouwen is minimaal elf jaar nodig, blijkt uit het TNO-rapport. Modernere centrales, die bijvoorbeeld werken op thorium/gesmolten zout, zullen waarschijnlijk pas over vijftien tot twintig jaar beschikbaar komen, omdat de technologie van de productieprocessen nog niet voldoende doorontwikkeld is. „Er zijn hierover geen harde uitspraken te doen qua doorlooptijd”, zegt een provinciewoordvoerder. Voordeel van deze zogenaamde vierdegeneratie-centrales is dat ze veiliger zijn en efficiënter gebruikmaken van uranium en thorium waardoor minder radioactief afval overblijft.

Nadeel is dat ze nog duurdere elektriciteit opwekken dan hun voorgangers. Alleen door ze volcontinue te laten draaien (wat nu nog niet is toegestaan), hun warmte te laten leveren aan bedrijven en ze ook waterstof te laten produceren, kunnen die hogere kosten worden gedrukt. Maar dan nog zijn overheidssubsidies nodig. „De overheid kan kernenergie mogelijk maken door bijvoorbeeld een minimale prijs te garanderen of een investeringssubsidie te geven”, aldus de provincie.

Aan de hand van het TNO-rapport gaan Gedeputeerde Staten binnenkort de discussie aan met Provinciale Staten over kernenergie. Mochten die akkoord zijn, dan is eerst het Rijk nog aan zet. Dat zal moeten beslissen of Noord-Brabant een of meerdere kerncentrales mag krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer