Supermarkten werken aan richtlijn voor sneltestverkoop
De supermarktbranche werkt op dit moment met het ministerie van Volksgezondheid aan een richtlijn voor de verantwoorde verkoop van coronazelftests. Winkelpersoneel moet doorgaans bij de verkoop van zelfzorgmiddelen namelijk geschoold zijn om goede uitleg over die producten te kunnen geven.
Koepelorganisaties Centraal Bureau voor de Levensmiddelen heeft goede hoop dat zelftests half april in de winkels kunnen liggen, in lijn met wat minister Hugo de Jonge dinsdag aangaf tijdens de persconferentie. Op dit moment lopen gesprekken tussen de sector en het ministerie.
Het ministerie heeft al twee tests goedgekeurd waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het gaat om die van de bedrijven Roche en Biosynex. De eerste testen, die het ministerie over enkele weken verwacht, gaan naar het onderwijs. Dat moet bijdragen aan de heropening van onderwijsinstellingen die nu nog gesloten zijn.
Bij drogisterijketens als Etos, Kruidvat en Trekpleister volgen ze de ontwikkelingen op de voet. „Als de overheid toestemming geeft voor verkoop in drogisterijen dan gaan wij ervoor zorgen zelftesten zo snel mogelijk in de winkels te krijgen”, aldus een woordvoerder van Etos. De leveranciers van Kruidvat en Trekpleister wachten nog op een ontheffing. Ook Albert Heijn zegt bij goedkeuring te gaan onderzoeken hoe de klanten zo goed mogelijk kunnen worden geholpen.
Sneltesten kunnen heel zinvol zijn, omdat ze coronabesmettingen aan het licht kunnen brengen bij mensen zonder klachten. Maar het gebruik van sneltesten kan volgens het RIVM in theorie ook leiden tot een toename van het aantal coronabesmettingen. Ze geven namelijk nooit een volledig betrouwbare uitslag.