Buitenland

Britse regering kiest voor veel strenger asielbeleid

De Britse regering heeft een verregaande hervorming van het asielbeleid aangekondigd. Migranten die op illegale wijze naar het Verenigd Koninkrijk reizen, hebben straks niet meer dezelfde rechten als asielzoekers die zich aan de regels houden.

ANP
24 March 2021 15:31

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel zei tegen parlementariërs dat de regering de „controle wil terugpakken”. Het huidige asielsysteem staat volgens haar mede door toedoen van mensensmokkelaars op „instorten”. Ze wil dat vluchtelingen asiel aanvragen in het eerste EU-land waar ze aankomen en die landen niet als springplank gebruiken om het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Patel vertelde dat migranten die „criminelen hun vertrouwen hadden gegeven zijn omgekomen op zee, in vrachtwagens en in scheepscontainers”. Het nieuwe beleid moet illegale migratie ontmoedigen en het mogelijk maken om harder op te treden tegen mensensmokkelaars. Die kunnen straks levenslang krijgen. Asielzoekers die gebruik maken van hun diensten, komen niet meer in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning.

Het ministerie van Patel zegt dat „voor het eerst” zal worden meegewogen of asielzoekers naar het Verenigd Koninkrijk zijn gekomen via een veilig land, zoals Frankrijk. Asielzoekers met strafblad die worden uitgezet en dan toch weer terugkeren, riskeren straks een gevangenisstraf van vijf jaar. Ook komt een einde aan het opvangen van migranten in hotels.

De BBC schrijft dat vorig jaar bijna 30.000 mensen asiel aanvroegen in het Verenigd Koninkrijk. Het ging in zo’n 8000 gevallen om mensen die het Kanaal waren overgestoken op bootjes. Dat is de Britse regering een doorn in het oog. Sommige experts waarschuwen nu al dat de geplande aanscherping van het beleid strijdig is met de internationale verplichtingen van Londen.

Ook de oppositie reageert kritisch. Parlementariër Nick Thomas-Symonds van de linkse Labourpartij klaagde dat de plannen vrijwel niets doen om de verwerking van asielaanvragen te versnellen of criminelen te dwarsbomen. „Of iemand recht heeft op asiel is niet afhankelijk van de route die is genomen”, voegde hij nog toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer