‘Bossenstrategie kan desastreus voor paddenstoelen zijn’
De Bossenstrategie die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft opgesteld, kan desastreus uitpakken voor bospaddenstoelen. Als de voorgestelde maatregelen voor bossen op de hoge zandgronden doorgaan, zullen tientallen bijna verdwenen en zeer zeldzame paddenstoelsoorten dat niet overleven, aldus de Nederlandse Mycologische Vereniging.
In de Bossenstrategie staat dat onder andere dat bos in Nederland tot 2030 met tien procent moet toenemen. Bestaand bos moet opgeknapt worden. Oud bos wordt deels gekapt en opnieuw aangeplant. Iets meer dan de helft van het Nederlandse bos bestaat uit naaldbomen en dat moet gevarieerder worden. Ook wordt er met steenmeel gestrooid om verzuring van bosbodems tegen te gaan.
Paddenstoeldeskundigen spreken van „een heel slecht idee”. Volgens hen zijn veel zeldzame paddenstoelsoorten gebonden aan oud bos met een ongestoorde bodem. Als dat wordt gekapt verdwijnen die soorten. Paddenstoelen doen het juist op arme zandgronden heel goed. De mycologen pleiten voor onderzoek naar het effect van het strooien met steenmeel, wat her en der op de Veluwe al gebeurt. Ook moet onderzocht worden wat er gebeurt met de paddenstoelen als een naaldbos verandert in een loofbos.
„Dat zijn deels langdurige onderzoeken, maar we zien nu al dat bosbouwers niet op de resultaten daarvan willen wachten. Recent is al een bos gekapt met 21 bedreigde soorten en een soort die nieuw was voor Nederland”, aldus de Nederlandse Mycologische Vereniging. De mycologen hebben een brief gestuurd aan de vaste Kamercommissie voor LNV.