Je kennis bijspijkeren met laagdrempelige apps
Word wat wijzer in je eigen tijd. Drie apps die op een laagdrempelige manier je algemene kennis bijspijkeren.
Grasshopper
Coderen kun je leren, moeten ze bij Google hebben gedacht toen ze Grasshopper lanceerden. Volgens de ontwikkelaars van de app is coderen een essentiële vaardigheid en kun je niet vroeg genoeg beginnen met het verkennen van de wereld van enen en nullen. Het doel van deze app is beginners bekend te maken met de basisprincipes van het coderen. Met Grasshopper maak je spelenderwijs kennis met de beginselen van het programmeren van Javascript. Door puzzels en quizzen te doen, leer je hoe coderen werkt, zonder al te veel de theorie in te duiken. Het spelelement maakt de app dan ook ietwat verslavend. De lessen zijn kort en bondig en daarom ideaal als leerzaam tijdverdrijf. De app is gratis te gebruiken, maar biedt weinig uitdaging voor meer ervaren programmeurs.
Memrise
Van Frans tot Koreaans, met Memrise leer je nieuwe talen op een leuke manier. Deze gratis app biedt je taalcursussen voor meer dan negentig talen. Hoewel het een educatieve app is, voelt Memrise meer aan als spel dan als lesmateriaal. Korte quizzen en puzzels zorgen voor snel resultaat en maken het leren leuk. Daarnaast kun je per onderdeel punten scoren, waarmee je je kunt vergelijken met andere gebruikers. Het competitieve element en de laagdrempelige manier van leren zijn dan ook redenen waarom Google de app uitriep tot ”Beste app van 2017”. Memrise gelooft in de kracht van herhaling; door regelmatig woorden te herhalen, hoopt de app je woordenschat snel te vergroten. Vergeleken met andere taalapps valt Memrise op door het relatief hoge aantal Nederlandstalige cursussen. Daarnaast is het totale aanbod van lessen erg groot ten opzichte van de concurrentie en kun je de app offline te gebruiken. Memrise is beschikbaar op zowel Android als iOS. Bonne chance!
DailyArt
Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan DailyArt. Deze Nederlandstalige app presenteert elke dag een schilderij in hoge resolutie en vertelt kort en bondig het verhaal van de schilder en zijn creatie. Ook laat de app zien waar je het schilderij in de echte wereld kunt zien. Natuurlijk staan beroemdheden als Rembrandt of Van Gogh in de schijnwerpers, maar ook minder bekende kunstenaars krijgen een podium. DailyArt valt op door zijn eenvoudigheid; geen onnodig afleidende knoppen, maar alleen aandacht voor het kunstwerk. De laagdrempelige verhalen maken de app voor iedereen geschikt. Elk schilderij blijft 24 uur zichtbaar. Daarna verschijnt een ander schilderij, waardoor je dagelijks niet al te veel tijd kwijt zult zijn aan de app. Mocht je onverhoopt toch een dag missen, dan is dit geen probleem. In de gratis variant kun je namelijk enkele dagen terugkijken. DailyArt’s premiumversie kost ruim 5 euro en geeft toegang tot de volledige database van enkele duizenden kunstwerken. De app is geschikt voor zowel Android als iOS.