Buitenland

Religieuze partij stapt uit regering-Sharon

In Israël heeft de Nationale Religieuze Partij (NRP) maandag besloten uit de minderheidsregering van premier Sharon te stappen. De partij is faliekant tegen het terugtrekkingsplan uit de Gazastrook dat onlangs in het Israëlische parlement is aangenomen.

Buitenlandredactie
9 November 2004 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 01:51

De vier overgebleven ministers in het kabinet leggen dinsdag hun functie neer. Twee NRP-ministers waren in juni al opgestapt uit onvrede over het Gazaplan. De regering-Sharon verloor toen haar meerderheid in het parlement. Het parlement nam het terugtrekkingsplan op 25 oktober met ruime meerderheid aan, dankzij de steun van de linkse oppositie.

De NRP eiste na de stemming dat er een landelijk referendum over het Gazaplan zou komen. Sharon weigert dat omdat een referendum tot lang uitstel van uitvoering van het terugtrekkingsplan leidt. De ontmanteling van 21 nederzettingen op de Gazastrook en 4 op de Westelijke Jordaanoever moet volgend jaar beginnen.

Het uittreden van de NRP uit Sharons coalitie betekent dat die nog maar 55 zetels in de 120 zetels tellende Knesset overhoudt.

Sharon was zijn parlementaire meerderheid al in juni kwijtgeraakt door het vertrek van een andere partij die de kolonisten steunt. De NRP bezat zes zetels in het parlement, maar twee van de zes parlementsleden stemden al met de oppositie mee tegen het plan van Sharons plan. Nu lijkt het erop dat Sharon dus ook de steun van de vier resterende leden verliest.

De minderheidscoalitie is door deze gang van zaken geheel afhankelijk van de steun van de oppositionele Arbeidspartij, die er voorstander van is de Gazastrook en het grootste gedeelte van de Westoever in te ruilen voor vrede. De leiders van de Arbeidspartij hebben Sharons coalitie steun toegezegd zolang die vasthoudt aan haar terugtrekkingsplan.

Een van de uitgetreden ministers zei dinsdag te hopen dat de regering door het besluit van de NRP zal vallen en dat er vervroegde verkiezingen worden uitgeschreven.

Sharon kreeg dinsdag meer slecht nieuws. De Likud-fractie stemde in overgrote meerderheid (22 tegen 1) voor het door Sharon afgewezen referendumvoorstel. Sharon wil er niets van weten omdat het volgens hem alleen maar kan leiden tot vertraging of het niet doorgaan van de terugtrekking. Bovendien stemde de parlementscommissie financiën tegen een voorstel om kolonisten gedeeltelijk vooraf schadeloos te stellen voor hun evacuatie.

Minister van Financiën Benjamin Netanyahu dreigde eerder al op te stappen als het referendum er niet komt. Netanyahu, Sharons belangrijkste rivaal binnen Likud, liet ook weten dat hij bereid is het leiderschap van de partij over te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer