EU straft juntaleider Myanmar en naaste medewerkers om coup
De Europese Unie straft de leiders van de Myanmerese junta en negen andere leden van de legertop. De EU houdt hen verantwoordelijk voor de staatsgreep van vorige maand en het neerslaan van de protesten daartegen. Ze komen de EU niet langer in en als ze geld hebben gestald in EU-landen kunnen ze daar niet meer bij. Ook kunnen ze er geen geld meer lenen.
De opperbevelhebber van de Tatmadaw, zoals het Myanmarese leger heet, en zijn kompanen maakten begin februari een eind aan de prille democratie in het Zuidoost-Aziatische land. Sindsdien probeert Min Aung Hlaing met zijn tweede man Soe Win de protestbeweging met harde hand de kop in te drukken.
Naast dit tweetal krijgen nog negen andere hoge militairen sancties opgelegd, hebben de buitenlandministers van de EU maandag besloten. Ook de voorzitter van de kiesraad wordt gestraft voor zijn aandeel in het opzijschuiven van de verkiezingsuitslag van vorig jaar.
Het gaat alsmaar slechter in het Zuidoost-Aziatische land, stelde EU-buitenlandchef Josep Borrell voor het overleg met de EU-ministers vast. Het geweld tegen demonstranten eiste al honderden levens. Een „ondraaglijk” aantal inmiddels, vindt de Duitse buitenlandminister Heiko Maas.
Eerder was er sprake van dat de EU bedrijven zou aanpakken die in handen zijn van het leger. Zo zou zij de inkomsten van militairen willen afknijpen. Maar dat gebeurt nog niet.
Hongarije vindt de sancties tegen Myanmar en de eveneens maandag afgesproken maatregelen tegen China maar „schadelijk” en „zinloos”, zei de Hongaarse buitenlandminister. Maar het land blokkeerde de sancties niet.
De Europese financiële steun aan de Myanmarese autoriteiten is bevroren. De EU levert Myanmar ook al langer geen wapens en andere zaken die kunnen dienen om de bevolking eronder te houden, en dat blijft zo. De unie werkt voorts niet met het Myanmarese leger samen. Ze nam al eerder strafmaatregelen tegen militairen die betrokken waren bij de onderdrukking van de islamitische Rohingya-minderheid.