Tieners eisen nietigverklaring overgang islam
Twee christelijke tienermeisjes in Egypte zijn naar de rechter gestapt om hun gedwongen overgang naar de islam teruggedraaid te krijgen.
Hoewel Iman en Olfat Malak Ayet zijn grootgebracht door hun koptisch-orthodoxe moeder, heeft hun tot de islam bekeerde vader hen als moslims laten registreren. Dat meldde het christelijke Amerikaanse persbureau Compass Direct maandag. De vader van de nu 17- en 18-jarige meisjes scheidde van zijn vrouw in 1986, ging over tot de islam en trouwde met een moslima. Enkele jaren voor zijn dood, in november 2002, veranderde hij de officiële religie van zijn dochters van christelijk in islamitisch.
Om examen te kunnen doen, moeten de meisjes een identiteitsbewijs aanvragen. Hierin zullen ze als moslims geregistreerd staan, tenzij het gerechtshof in hun voordeel beslist.
Als een burger eenmaal geregistreerd staat als moslim, wil de Egyptische overheid deze religie traditioneel niet meer veranderen. De islam verbindt aan geloofsafval de doodstraf. Een opmerkelijke uitzondering maakte de rechtbank in Caïro in april, toen hij het ministerie van Binnenlandse Zaken verzocht de religie van een vrouw te veranderen in de koptische, elf jaar na haar overgang tot de islam.
„Hoe kunnen deze kinderen gedwongen worden moslim te zijn, wanneer zij het islamitisch geloof tijdens hun leven nooit gepraktiseerd hebben?” vroeg de koptische advocaat Naguib Gabriel op 6 juli aan het gerechtshof. De rechtbank van Doqqi zal op 16 november uitspraak doen in deze zaak. Omdat de meisjes nog minderjarig zijn -in Egypte tot hun 21e jaar- kan zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als de tweede vrouw van hun vader het oordeel van de rechtbank aanvechten.