Duitsland herdenkt val Berlijnse Muur
In Duitsland wordt dinsdag gememoreerd dat precies vijftien jaar geleden de Berlijnse Muur viel. Met onder meer concerten en discussies herdenkt men de gebeurtenis.
De communistische regering van Oost-Duitsland bouwde de Muur in 1961. Ze wilde zo de stroom vluchtelingen stoppen die naar het Westen trok. De Muur werd het krachtigste symbool van de Koude Oorlog. Een Oost-Duitse politicus maakte op 9 november 1989 na maanden van protesten bekend dat burgers het land mochten verlaten. ’s Avonds begon een enthousiaste menigte al met het slopen van de Muur die Berlijn decennialang in tweeën deelde. Elf maanden later hield de Duitse Democratische Republiek op te bestaan.
Fractieleden van SPD, Groenen, CDU en FDP in de Duitse Bondsdag hebben maandag gezamenlijk voorgesteld bij de Brandenburger Tor in Berlijn een monument op te richten ter nagedachtenis aan de Muur die de stad 28 jaar lang deelde. „Zonder een gedenkteken voor de Muur op een centrale plaats dreigt de herinnering aan de deling van Berlijn, Duitsland en de wereld te verdwijnen”, luidde het maandag ingediende wetsvoorstel dat het herinneringsmonument mogelijk moet maken.
In de Bernauerstraat in Berlijn werd in 1998 al een officieel gedenkteken voor de Muur opgericht. Bovendien geeft een 5 kilometer lang lint van straatstenen door de Berlijnse binnenstad aan waar de Muur vroeger liep.
De Bondsdagleden vinden het echter „historisch noodzakelijk” dat er een monument komt op een centrale plaats in Berlijn. Volgens hen staat het gebied rond de Brandenburger Tor meer dan elke andere plats in Berlijn voor de deling en het vreedzame einde eraan, vandaag vijftien jaar geleden.
Bondsdagvoorzitter Wolfgang Thierse verklaarde naast het monument in het centrum van Berlijn ook een rode lijn te willen die het gehele loop van de Muur en de grens tussen West-Berlijn en de DDR aangeeft. De zwaarbeveiligde grens rondom West-Berlijn was in totaal 155 kilometer lang.
Opvallend is dat de DDR steeds positiever wordt beschreven, concludeerde het Duitse weekblad Der Spiegel gisteren. Het blad baseert zich op een onderzoek van een mediabureau en een Duitse stichting die zich bezighoudt met de verdwenen dictatuur. Het aantal berichten neemt wel af. De analyse was gebaseerd op een miljoen mediaberichten.
Nog tot 1998 was bijna de helft van de DDR-verslaggeving kritisch-negatief. Vorig jaar nam dat aandeel tot ongeveer eenderde af. Media berichtten steeds meer over het inmiddels ’verheerlijkte’ dagelijks leven in de vroegere staat van boeren en arbeiders. Het jaar 2003 geldt als het voorlopige hoogtepunt van de zogenoemde Ostalgie, de nostalgische gevoelens voor het oosten.
Slachtoffers van het DDR-regime en het onderdrukkingsapparaat van de communisten raakten daarentegen uit het gezichtsveld, stelden de onderzoekers vast.