Binnenland

ME veegt Amsterdam schoon van demonstranten

Amsterdam staat zaterdag bol van de demonstranten tegen de coronamaatregelen. Museumplein, Leidsekade. „Tegen de dictatuur”, heet het. Waterkanonnen spuiten, wapenstokken suizen. De Mobiele Eenheid grijpt hard in. Een Arrestatieteam (AT) pakt een man in onderbroek op.

20 March 2021 18:56
Demonstranten tijdens de World Wide Rally for Freedom and Democracy op het Museumplein. Het protest tegen de coronamaatregelen vindt plaats in 40 verschillende steden wereldwijd. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Demonstranten tijdens de World Wide Rally for Freedom and Democracy op het Museumplein. Het protest tegen de coronamaatregelen vindt plaats in 40 verschillende steden wereldwijd. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Zaterdagmiddag. Langzaam stroomt het Museumplein in Amsterdam vol. Demonstranten verzamelen zich voor een niet-aangekondigde, verboden betoging. Mondkapjes ontbreken. Spandoeken spreken boekdelen. „Vaccinatiepaspoort = apartheid”.

De gemeente Amsterdam wijst het Museumplein aan als risicogebied. Agenten mogen daarbij preventief fouilleren. Niet overbodig. Er zijn aanwijzingen dat betogers wapens bij zich hebben.

De politie is massaal aanwezig. De ME’ers stellen zich op in linie voor de demonstranten. „Agressie tegen de politie wordt niet getolereerd”, meldt Amsterdam op Twitter. „Ga naar huis en houd daarbij voldoende afstand.” De aanwezigen scanderen: „Liefde, vrijheid, geen dictatuur.”

Veteranen

Veteranen stellen zich –met baret– op voor de demonstranten. Ter bescherming van de actievoerders. Verschillende oud-militairen staan in de houding. „Ik ben niet tegen de politie, maar tegen excessief politiegeweld”, meldt een oud-marinier. Z’n naam durft hij niet te geven.

„Wij zijn hier om een statement af te geven”, verklaart de zwarte baret met grijze kuif, die in jaren 80 bij het Korps diende. Volgens de oud-marinier nemen vijftig oud-militairen deel aan de actie. De totale groep die de demo steunt bestaat –volgens hem– uit zo’n 190 man. „Wij hebben ons eigen netwerk.”

ANP-429393941.jpg
beeld ANP, Jeroen Jumelet

Dan maakt het waterkanon op het Museumplein korte metten met de pakweg 250 betogers die weigeren te vertrekken. De meeste actievoerders blijven echter staan met gele paraplu’s. De waterstraal komt hard aan. Ook de baretten krijgen een nat pak.

Wapenstok

De harde kern van demonstranten trekt op richting het centrum. Op de Leidsekade loopt de groep vast op de politie. De Mobiele Eenheid sluit de groep van pakweg 1000 man in. Aan beide kanten van de straat stellen ME’ers zich op. Wapenstok in de aanslag. De actievoerders zitten als ratten in de val. Ze zingen, roepen, scanderen erop los. „Schaam je rot”, krijgen de ME’ers naar hun hoofd geslingerd. „Schaam je rot.”

Boot “Jetje” vaart naar de afgesloten Leidsekade en pikt snel vier, vijf demonstranten van de kade op. De stuurvrouw brengt de betogers naar de overkant in veiligheid. Dat laat de politie niet op zich zitten. Een zwarte politie-rubberboot stoomt op. Jetje moet zich haastig uit de voeten maken. Even later komt de P55 aanvaren. De platte politieboot neemt een strategische positie in.

Urineren

Naarmate het wachten langer duurt, krijgen verschillende betogers hoge nood. Een demonstrant urineert –achter z’n jas– stiekem in een flesje. Anderen lozen rechtstreeks vanaf de kant in het kabbelende water. Een man klautert op een woonboot en richt z’n straal op het raam. Glazenwasser 2.0.

Dan meldt de politie zich door de megafoon. „Attentie, attentie, hier spreekt de politie.” Een gejoel stijgt op. „Liefde, vrijheid geen dictatuur”, scanderen honderden kelen opnieuw. Aan de overkant van de gracht gillen demonstranten hetzelfde liedje: „Liefde, vrijheid…”

ANP-429393972.jpg
beeld ANP, Jeroen Jumelet

De groep van ruim 1000 mensen krijgt via een noodbevel opdracht de aanwijzingen van de politie op te volgen. De ingesloten demonstranten wacht een boete voor overtreding van de Algemeen Plaatselijke Verordering (APV). Weinig aantrekkelijk vooruitzicht.

Te water

Een demonstrant bedenkt zich niets, springt met kleren en al in het water en zwemt naar de overkant, de vrijheid tegemoet. Een luid gejuich stijgt op. „Wat een held.” Opnieuw klinkt het strijdlied: „Liefde, vrijheid, geen dictatuur.”

De politie zet bussen in. De groep van pakweg 1000, dicht opeengepakte mensen op de afgesloten Leidsekade worden met lange, gelede GVB-bussen een voor een afgevoerd. Onder politiebegeleiding. Motoragent voor, ME-busje achter. Amsterdam zegt niet waar de demonstranten naartoe worden gebracht, maar meestal is dat naar een gebied aan de rand van de stad.

Attentie, attentie

De politie is de groep aan het overkant van de Leidsekade zat. ME’ers stellen zich in linie op. ,Attentie, attentie, hier spreekt de politie. U kunt zich verwijderen richting Overtoom.”

Direct daarop voert de ME een charge uit. Wapenstok en schild voorop, politiehonden er achteraan. Demonstranten zetten het op een lopen. ME’ers meppen erop los. „Doorlopen! Sneller.” Omstanders schrikken zich een hoedje van een enorme knal van zwaar vuurwerk.

Betogers maken zich uit de voeten in de Bosboom Toussaintstraat. Opnieuw een charge. De ME’ers rukken op en vegen zijstraten leeg. Een nietsvermoedend clubje van vijf, zes jeu de boule’ers zoekt verschrikt een goed heenkomen.

Gekke lui

Een buurtbewoner gaat door het lint. Vloeken en tierend maakt hij de ME uit voor alles wat lelijk is. „Durf je wel…?!” Een boze ME’er slaat in op de man, die nog bozer en nog harder vloekt. Een andere ME’er trekt zijn collega bij de man vandaan.

ANP-429389826.jpg
beeld ANP, Jeroen Jumelet

Buurtbewoners hangen uit de ramen om maar niets te missen van de opstootjes. „Gekke lui”, zegt een buurvrouw over de wappies. „Je moet er toch niet aan denken dat die aan de macht komen. Dat Forum deugt ook niet.”

Onderbroek

De Leidsekade loopt langzaam leeg. GVB-stadsbussen voeren de demonstranten af. Een jonge vent kiest eieren voor z’n geld, duikt in het ijskoude grachtenwater en zwemt naar de overkant. Kleren droog in een rode plastic tas.

Aan de overkant klautert hij –in z’n onderbroek– op de kant. Druipend.

Een ME-busje komt met hoge snelheid aanrijden. Een Arrestatieteam (AT) springt uit het busje. De druipende demonstrant zet het in z’n onderbroek op een lopen de Genestetlaan in om te ontkomen. Het lijkt te lukken.

Een tweede ME-busje zet de achtervolging in. De betoger rent of zijn leven ervan af hangt. Het busje haalt hem in, de AT’ers springen eruit. De jongen draait zich om en maakt rechtsomkeert. Een rennende agent glijdt. Een collega hijst hem omhoog en samen zetten ze het weer op een rennen.

IMG_7342.jpg
beeld RD

Even lijkt de demonstrant opnieuw te kunnen ontkomen, maar dan weet het arrestatieteam hem in te halen. Angstig steekt hij z’n handen omhoog. Om maar geen klappen te krijgen. De demonstrant verdwijnt in onderbroek en zak met kleren in het arrestantenbusje.

Snappies

Een man (32) en vrouw (34) uit Den Haag –keurig gekleed– vallen uit de toon tussen de doorgaans exotisch geklede wappies. „Wij zijn ook geen wappies”, verzekert zij.
„Wij zijn snappies.” Ze legt uit zich breed te laten informeren en het onaanvaardbare van de coronamaatregelen daardoor te snappen.

„Onze vrijheid wordt ons afgepakt”, zegt de klusjesman. „Ik doe het voor mijn dochtertje”, zegt zij. Namen willen ze niet geven. „Daar is het onderwerp te gevoelig voor.”

De verslaggever van het Reformatorisch Dagblad doet maar „gevaarlijk werk”, zegt de klusjesman. „De media zijn niet geliefd onder de wappies.” Ongelijk heeft de Hagenaar niet. Tussen de ME’ers toont de verslaggever schielijk zijn politie-rellenperskaart, tussen de wappies houdt hij z’n perskaart angstvallig onder z’n jas. Dat dan weer wel.

Hoeveel mensen uiteindelijk zijn opgepakt is nog onduidelijk. De afgelopen tijd zijn er wekelijks demonstraties op het Museumplein, waarbij het meerdere keren tot een confrontatie kwam tussen demonstranten en de Mobiele Eenheid.

Ook zondag heeft de ME opgetreden bij verboden demonstraties in Amsterdam. In twee dagen tijd heeft de politie zeker 200 activisten aangehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer