‘Makelaars moeten verkoop van huizen verantwoorden’
Makelaars zouden net als woningcorporaties inzicht moeten geven in hoe huizen verkocht zijn.
Dat doen de corporaties met een zogeheten algemene verantwoording, een lijst met redenen waarom een bepaalde woning wordt toegewezen. Daartoe roept makelaarsvereniging VBO op, in een reactie op berichtgeving van dagblad Trouw over verboden afspraken in de makelaardij over de verkoop van huizen.
Volgens Trouw, dat 130 makelaars en 100 vastgoedhandelaren in de Randstad ondervroeg, zegt ruim 10 procent van de makelaars en een kwart van de vastgoedhandelaren dat er afspraken worden gemaakt waarmee makelaars elkaar helpen. Daarmee kunnen klanten van bevriende makelaars het hoogste bod uitbrengen. Ook beperken sommige makelaars de biedingen voor de verkoper, waardoor deze niet alle biedingen te zien krijgt.
VBO denkt dat de branchevereniging een rol kan spelen in meer transparantie. „Als branchevereniging kunnen we instaan voor die algemene verantwoording. Maak na de koop bekend onder welke voorwaarden iets verkocht is en doe dat alleen aan de bieders. Dat moet mogelijk zijn, deze informatie gaat namelijk ook naar het Kadaster. Dat zou het verkoopproces transparanter maken”, zegt de woordvoerder.
De NVM denkt dat de problemen alleen aangepakt kunnen worden als de overheid er regels voor maakt. VBO onderschrijft dit: „Als je een beëdigd makelaar bent val je onder het tuchtrecht. Dat lost al het merendeel van de problemen die zich nu voordoen op.”
Vooralsnog werkt de NVM aan een onlinebiedingssysteem waarmee kopers kunnen zien wat anderen geboden hebben, zodat ze hun bod nog kunnen aanpassen. VBO voorziet daar weer nadelen van en waarschuwt voor het ontstaan van een mogelijk businessmodel van zo’n onlinetool. „Daar draait de koper weer voor op”, zegt de woordvoerder.
VBO zegt verder geen inzicht te hebben of er ook soortgelijke problemen zijn onder VBO-makelaars. VBO zegt met de NVM om tafel te gaan.