Buitenland

Geen conservatief verzet tegen na-apen huwelijk

LONDEN - Twee alleengaande vrouwen leefden vijftien jaar met elkaar, zo vertelde dinsdag een paginagrote advertentie in de Engelse krant The Times. Toen de ene stierf, moest de ander het huis verkopen om de belasting op de erfenis te betalen. „Waarom zou ik minder recht hebben om een huis te delen dan een homostel?”

9 November 2004 09:42Gewijzigd op 14 November 2020 01:51

De Britse organisatie The Christian Institute gebruikt dit voorbeeld in de advertentie om aandacht te vragen voor de ”Civil Partnership Bill”, die dinsdagmiddag in het Lagerhuis in stemming komt. Het wetsvoorstel beoogt een geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen dat hun alle rechten van het huwelijk geeft, inclusief de belastingvoordelen. Een belangrijk fiscaal voordeel is de vrijstelling van het betalen van successierechten op geërfd onroerend goed, en dat is het punt waarop de advertentie inhaakt. Verder voorziet de wet in het recht op de uitkering van een pensioen van de overleden partner. En ook kan iemand delen in de ouderlijke macht over kinderen van de partner.

Als de wet dinsdagmiddag wordt aangenomen, is Groot-Brittannië het tiende EU-land dat homoseksuele relaties erkent, nadat Denemarken in 1989 begon met een geregistreerd partnerschap. Nederland, België en binnenkort Spanje erkennen zelfs het huwelijk voor homo’s.

De wet treedt pas eind volgend jaar in werking, dus ruim na de algemene verkiezingen die voor volgend voorjaar op de rol staan. Eigenlijk had de regering de wet al eerder aangenomen willen zien, maar premier Blair stelde in september de parlementaire behandeling uit omdat de Noord-Ierse dominee Ian Paisley anders weigerde mee te doen aan vredesbesprekingen.

De Britse regering verkoopt het wetsvoorstel niet zozeer als een homohuwelijk in het klein, maar als een pragmatische oplossing van praktische problemen. Samenwonende stellen van hetzelfde geslacht hebben immers in het dagelijks leven vaak te maken met „niet-noodzakelijke problemen” omdat een wettelijke erkenning van hun relatie ontbreekt, aldus staatssecretaris Vrouwen en Gelijkheid, Jacqui Smith. Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat dit soort relaties voor het eerst worden erkend. „Het toont dat we werkelijk de diversiteit van de samenleving waarderen”, aldus Smith.

Omdat de Britse regering echter in alle toonaarden ontkent dat het gaat om een lichte vorm van het homohuwelijk, heeft The Christian Institute dan maar voorgesteld de regeling te verbreden voor alle mensen die samenwonen. „De wet moet eerlijker zijn naar gewone gezinnen”, stelt de advertentie. Volgens het huidige voorstel is een registratie van heteroseksuelen niet mogelijk.

Nooit eerder kocht de organisatie een hele pagina in een krant om de boodschap onder de aandacht te brengen, vertelt woordvoerder Mike Judge. „We merken echter dat de media nauwelijks aandacht geven aan deze wet. Dat komt omdat de voorgestelde regeling in de politiek nauwelijks verzet oproept, en dat is het criterium dat de journalistiek gebruikt.”

In de samenleving is het wetsvoorstel echter erg controversieel, aldus Judge. „Een peiling van ons laat zien dat het precies 50-50 is. Wat ons betreft had de tegenstand natuurlijk wel groter mogen zijn, maar in de politiek is de grote meerderheid voorstander van de wet.”

Bij een eerste lezing van de wet in het Lagerhuis in oktober bleken de verhoudingen bijna één op tien te liggen (426 stemmen voor, 49 tegen). De meeste tegenstemmers behoorden tot de Conservatieve Partij, maar ook bij de ”Tories” stemde de grote meerderheid voor.

Hoewel de huidige Conservatieve leider soms benadrukt groot gewicht te hechten aan gezinswaarden, is hij op het punt van homoseksualiteit duidelijk bezig met een inhaalslag. Vroeger werd homoseksuele partijvertegenwoordigers het advies gegeven hun gerichtheid op de achtergrond te houden, vandaag schuift de Conservatieve Partij een woordvoerder het debat in die openlijk homoseksueel is.

„Howard heeft ook dit wetsvoorstel verwelkomd”, stelt Judge. „Vroeger reflecteerde de partij meer de traditionele familiewaarden. Maar de laatste vijf jaar is dat veranderd. Hoewel enkele partijleden tot hun verbazing zien dat de Amerikaanse president Bush het toch wel aandurft daarin een eigen weg te gaan.”

Judge verwacht niet dat zijn advertentie dinsdag invloed zal hebben op de stemming. „Het voorstel zal zeker worden aanvaard. Maar de mogelijkheid dat het zal worden verbreed naar andere groepen dan homoseksuelen, moet niet worden uitgesloten.”

Een van de Conservatieve tegenstanders is het parlementslid Ann Widdecombe. „Als we het huwelijk uniek willen houden, moeten we tegen dit voorstel stemmen”, zei ze onlangs in het Lagerhuis. „Ik ben bereid om onrecht aan te pakken, maar niet door het na-apen van het huwelijk.”

Het instituut wordt in zijn pleidooi ondersteund door enkele parlementariërs. Edward Leigh vertelde maandag dat hij een amendement wil inbrengen dat de wet verbreedt naar broers en zussen die bij elkaar wonen. Zonder deze uitbreiding is het wetsvoorstel volgens Leigh „een homohuwelijk met een andere naam.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer