Italië bestrijdt coronacrisis met nog eens 32 miljard euro
Italië trekt nog eens 32 miljard euro uit om de economische crisis als gevolg van de coronapandemie te bestrijden. Het kabinet stemde daarvoor in met een nieuw pakket aan noodsteun.
Ongeveer 11 miljard euro is gereserveerd voor bedrijven en zelfstandige ondernemers die minstens 30 procent van hun omzet hebben verloren. Daarnaast gaat 8 miljard euro naar de strijd tegen armoede en het versterken van de arbeidsmarkt. Rome trekt 1 miljard euro uit voor extra basisinkomens die worden verstrekt aan de armste inwoners van het Zuid-Europese land.
Een onderdeel van het nieuwe maatregelenpakket is dat het verbod op ontslagen, dat tot eind maart zou duren, met drie maanden is verlengd. Voor bepaalde bedrijven duurt het verbod om personeel op straat te zetten zelfs tot oktober. Tegelijkertijd wordt er meer geld vrijgemaakt voor een al eerder ingestelde vorm van deeltijd-ww voor door corona getroffen bedrijven.
Verder kondigde de Italiaanse regering honderden miljoenen euro’s aan voor skigebieden. Door reisbeperkingen konden pistes immers niet open in het hoogseizoen. Daarnaast gaat ongeveer 5 miljard euro naar de gezondheidszorg, waarvan 2,8 miljard euro naar de aankoop van vaccins en medicijnen tegen Covid-19. Daarnaast reserveert Italië 200 miljoen euro voor de productie van vaccins in eigen land.
Premier Mario Draghi noemde de extra miljarden een „belangrijk en coherent antwoord op armoede”. Tegelijkertijd gaf hij toe dat het slechts een gedeeltelijke oplossing was voor de economische crisis die de virusuitbraak heeft veroorzaakt.
Het is het eerste grote financiële steunpakket dat de regering onder de onlangs aangetreden premier Draghi verstrekt. President Sergio Mattarella vroeg de voormalige president van de Europese Centrale Bank een regering van nationale eenheid te vormen na een kabinetscrisis onder zijn voorganger Giuseppe Conte.
Het aantal coronabesmettingen in Italië is in maart weer hard opgelopen. In veel regio’s gelden sinds kort weer strengere maatregelen tegen het coronavirus. De regering kondigde bovendien een nationale lockdown aan tijdens de paasdagen van 3 tot 5 april, waarin veel winkels en horeca dicht moeten.
In totaal heeft Italië nu voor ruim 200 miljard aan extra uitgaven goedgekeurd sinds het begin van de coronacrisis. Door de extra uitgaven loopt ook de staatsschuld van het land op. Die schulden bedroegen eind 2020 al 155 procent van het bruto binnenlands product, waarmee Italië na Griekenland de hoogste staatsschuld van de eurozone heeft.