Economie

Ondernemers roepen om daadkracht

Horeca-ondernemers, de technologische industrie en winkeliers roepen de politiek op tot snelle beslissingen.

ANP
19 March 2021 11:42
Voorzitter Rober Willemsen en directeur Dirk Beljaarts (rechts) van Koninklijke Horeca Nederland in een kort geding tegen de staat. beeld ANP, Sem van der Wal
Voorzitter Rober Willemsen en directeur Dirk Beljaarts (rechts) van Koninklijke Horeca Nederland in een kort geding tegen de staat. beeld ANP, Sem van der Wal

Directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Dirk Beljaarts roept de nieuwe Tweede Kamer op horecaondernemers perspectief te bieden en volledig te compenseren voor geleden schade als gevolg van de coronacrisis. Volgens Beljaarts is de oproep vanuit de horeca hetzelfde als voor de verkiezingen. Volgens KHN kan de horeca met inachtneming van de coronavoorschriften veilig open. Verder is het zaak dat de politiek beter luistert naar de noden van de ondernemer, aldus Beljaarts. De KHN heeft een rechtszaak tegen de staat lopen, omdat de branche onder meer wil weten waarop de overheid coronamaatregelen zoals de sluiting van de horeca heeft gebaseerd.

Branchevereniging voor technologische industrie FME wil dat de Nederlandse politiek niet wacht met het maken van een crisisherstelplan tot er een regeerakkoord ligt. De branchevereniging wil in herstelplannen een plaats voor een deeltijd WW-regeling.

FME verzoekt de straks onderhandelende partijen om eerst een herstelplan op te stellen en dat zo snel mogelijk aan de Tweede Kamer voor te leggen, nog voor overige onderwerpen in een regeerakkoord aan bod komen. Volgens FME-voorzitter Ineke Dezentjé staat Nederland voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat en arbeidsmarkt. „Technologie is de sleutel om deze transities in goede banen te leiden en een ‘nieuw normaal’ te creëren die de manier waarop we met elkaar samenleven zal verbeteren”, zegt ze.

Winkeliers hopen op een snelle formatie, waarbij oog is voor de sector. Dat zeggen brancheorganisaties Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en INretail. Volgens de RND moet het consumentenvertrouwen omhoog zodat klanten weer meer geld gaan uitgeven. Daarnaast moet de overheid de regie gaat nemen bij de transformatie van de binnensteden. Net als de FME hopen de organisaties op een snel nationaal herstelplan.

INretail vindt het belangrijk dat er bij de formatie oog is voor de problemen in de sector. Door de coronacrisis is er „gigantische schade geleden en er moet overheidsbeleid komen zodat de sector kan herstellen en weer vitaal wordt”, zegt een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer