Kerk & religie

Nederlanders denken negatiever over islam

Drie op de tien Nederlanders zijn negatiever gaan denken over de islam naar aanleiding van de moord op Van Gogh Acht van de tien vindt dat de overheid moet ingrijpen bij islamitische organisaties om de gelijke rechten voor mannen en vrouwen te waarborgen.

Kerkredactie
9 November 2004 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 01:51

Dat blijkt uit een NIPO-onderzoek voor het tv-programma IKON Live ”Meningen over kerk en staat na de moord op Theo van Gogh”, dat zondag werd gepresenteerd.

Overigens is ook tweederde tot driekwart van de Nederlanders voorstander van actiever ingrijpen in christelijke organisaties (christelijke politieke partijen, organisaties, scholen, kerken) door de overheid als het erom gaat gelijke rechten voor mannen en vrouwen te waarborgen.

Het imago van de islam is beduidend negatiever geworden na de moord op Van Gogh: de islam wordt door ruim een kwart van de Nederlanders geassocieerd met negatieve politieke of maatschappelijke situaties (vrouwenonderdrukking, weigering tot integratie) en door een kwart met fundamentalisme of terroristische aanslagen.

Niet-religieuzen en christenen oordelen beduidend negatiever over de islam dan moslims over het christendom. Moslims oordelen grotendeels neutraal en nauwelijks negatief over christendom.

Een groter deel van de Nederlanders is nu voor een verbod van hoofddoekjes op Nederlandse scholen. Dat percentage steeg van 57 procent enkele weken geleden naar 65 procent nu.

Moslims zelf zijn niet anders gaan denken over de islam naar aanleiding van de moord op Van Gogh. Jonge moslims oordelen ongeveer gelijk als oudere moslims, maar toch ook weer beduidend positiever over de islam. Zij hebben vrijwel geen negatieve associaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer