Het stemmen én tellen loopt goed door
In de loop van woensdagmiddag loopt het aantal uitgebrachte stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen flink op. Het is aanzienlijk drukker op NS-stations waar gestemd kan worden dan maandag en dinsdag, voor sommige andere stembureaus staat een rij. Intussen is ook het tellen van de briefstemmen van 70-plussers op meerdere plaatsen in volle gang.
De landelijke opkomst voor de verkiezingen lag om 13.45 uur op 42 procent, schat onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. Tijdens de vorige verkiezingen in 2017 was de geschatte opkomst op hetzelfde tijdstip nog 33 procent. Ipsos benadrukt dat de twee verkiezingen moeilijk met elkaar zijn te vergelijken, omdat in deze editie risicogroepen en kwetsbaren voor het coronavirus al vervroegd konden stemmen en 70-plussers hun stem per brief mochten uitbrengen.
Het tellen van de briefstemmen verloopt in de gemeenten Den Haag, Amsterdam, Groningen, Breda en Enschede goed. Vanaf 07.30 uur zijn honderden tellers in verschillende steden druk bezig met de per post verstuurde stembiljetten. In Deventer gaat het wat moeizamer, daar waren medewerkers woensdagmiddag nog bezig met het uitvouwen van de stembiljetten.
Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) kreeg woensdag, kort nadat hij in Rotterdam gestemd had, een melding in de CoronaMelder-app dat hij mogelijk in contact is geweest met iemand die besmet is met het virus. Hij is direct in thuisquarantaine gegaan, zei hij op Twitter. Op dinsdagavond was De Jonge te gast bij televisieprogramma Op1, waar hij volgens een woordvoerder niet is getest. De redactie van Op1 heeft uit voorzorg alle gasten, redactieleden en technisch personeel die in de studio waren geïnformeerd.
Zowel bij het CDA als op het ministerie van Volksgezondheid zijn verder vooralsnog geen meldingen van de CoronaMelder binnengekomen, vertellen woordvoerders.
De rode stempotloden leiden intussen tot een levendige handel op Marktplaats. In verschillende gemeenten mogen de potloden na het stemmen mee naar huis worden genomen vanwege de coronamaatregelen. De vraagprijzen lopen uiteen; een handelaar uit Leidschendam ziet het rode potlood als collector’s item en probeert het voor 25.000 euro te verkopen, terwijl andere aanbieders er nog geen tien euro voor vragen.