Jaarthema PKN: ”Van U is de toekomst”
Het jaarthema van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is komend kerkelijk jaar ”Van U is de toekomst”.
Dat maakte de PKN deze week bekend. Het thema zal centraal staan vanaf startzondag (doorgaans in september of oktober) en het kerkelijk jaar dat daarop volgt.
Plaatselijke gemeenten kunnen altijd zelf bepalen hoe ze het jaar thematisch invullen, maar scriba ds. René de Reuver hoopt dat ze dit jaar meer dan andere jaren het aangereikte jaarthema overnemen. „Dit thema staat midden in de actualiteit van vandaag, waarin we onzeker zijn over de toekomst. Allereerst door Covid-19, dat de hele samenleving op de kop heeft gezet. Daarnaast spelen andere urgente zaken. Op politiek en economisch gebied, maar ook als het gaat om bijvoorbeeld het klimaat en migratie.”
Tijd van verandering
Veel mensen beleven deze tijd als een verandering van tijdperk, misschien zelf een apocalyptische tijd, aldus de Protestantse Kerk. Alles lijkt op losse schroeven te staan. Ds. De Reuver: „Waar loopt het allemaal op uit? In de samenleving, maar ook in de kerk waar we te maken hebben met krimp en andere vormen van kerk-zijn. In die werkelijkheid zeggen we als kerk: „Van U is de toekomst.” Ons voortbestaan, als individu, als kerk, als samenleving, als aarde hangt niet van onszelf af. Natuurlijk zetten we ons ervoor in. Maar in het besef dat het ons gegeven moet worden: de kracht en de creativiteit om ons in te zetten, de moed om te veranderen wat we kunnen, de wijsheid om te accepteren wat we nu niet kunnen veranderen én het vertrouwen dat eens alles goed zal komen.”
”Van U is de toekomst” is ook het thema en de titel van de visienota die de Protestantse Kerk vorig jaar uitgaf. Die nota verwoordt wat de komende jaren van belang is voor het leven en werken van de kerk. Door van dat thema ook het jaarthema te maken, kan er in plaatselijke gemeenten handen en voeten aan gegeven worden, hoopt de Protestantse Kerk.
Geen protocol
Dr. De Reuver: „Ik hoop dat het thema daardoor meer gaat spreken. De christelijke toekomstverwachting is geen protocol dat we aangereikt krijgen. Maar in alle onzekerheid en angst mogen we ontvankelijk en waakzaam leven. Open voor wat God aan het doen is, en alert op wat Zijn Geest nu al laat zien.”
Vanuit de verwachting van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde leven we in het heden en is de toekomst nog een spannende vraag, aldus dr. De Reuver. Maar, benadrukt hij: „de toekomst is aan Hem Die is, Die was en Die komt. Dat vertrouwen geeft perspectief, hoop én ontspanning voor het leven nu.”
Die ontspanning kan ons helpen, denkt de scriba: „Daar waar het gaat om de kerk, daar waar het gaat om ons eigen leven, en daar waar het gaat om de samenleving. Neem onze schepping. Ik zie een houding van bijna onverschilligheid, „het zal allemaal wel meevallen”, én een houding van activisme: we moeten de boel redden. Wij geloven dat de schepping in Gods hand ligt. Als we belijden dat we geloven in een nieuwe hemel en een nieuwe aarde moeten we ons daarvoor inzetten, maar dat mag met een ontspannen houding.”
Weg uit de onverschilligheid
Die combinatie van betrokkenheid en ontspanning haalt je weg uit de onverschilligheid én uit de kramp, aldus dr. De Reuver: „Als ik wist dat morgen de wereld vergaat, plant ik vandaag nog een appelboompje, is de uitspraak die aan Luther wordt toegeschreven. God zal ook voor zijn kerk zorgen, dat ontspant enorm.”
Dr. De Reuver hoopt dat het jaarthema een hoopvol perspectief tegenover de onzekerheid aanwakkert, in ieders leven. „Geloven in het perspectief van Gods toekomst zet ons leven in een ander licht. Het biedt troost en zet vervolgens in beweging om te leven in het spoor van Gods Geest, om zijn liefde te ontvangen en te delen, om onze ziel te voeden met zijn Woord, om biddend onze weg te gaan en ons in te zetten voor onze naaste. We weten niet wat ons te wachten staat, maar we kunnen onze weg in vertrouwen gaan. „Kome wat komt.””
Materialen bij startzondag en jaarthema komen in de loop van mei beschikbaar, aldus de Protestantse Kerk.