Buitenland

VS en Japan waarschuwen China

Ministers uit de Verenigde Staten en Japan hebben na topoverleg in Tokio een waarschuwing afgegeven richting China. Ze stelden in een gezamenlijke verklaring dat hun landen zich zullen verzetten tegen „dwang en destabiliserend gedrag richting anderen in de regio”.

ANP
16 March 2021 10:42Gewijzigd op 16 March 2021 12:01

De Amerikaanse ministers Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) en Lloyd Austin (Defensie) doen Japan aan tijdens de eerste buitenlandreis sinds hun aantreden. Ze gaan later ook naar Zuid-Korea. De VS wil de banden met Aziatische bondgenoten aanhalen in een tijd van conflicten met de communistische volksrepubliek.

De Japanse minister Toshimitsu Motegi (Buitenlandse Zaken) zei dat de landen zich onder meer zorgen maken over geweldsinstructies van de Chinese kustwacht. China heeft in wetgeving vastgelegd wanneer buitenlandse vaartuigen beschoten mogen worden.

Blinken zei dat Japan en de VS dezelfde visie hebben op een vrije en open regio, waar landen hun conflicten op een vreedzame manier oplossen en waar mogelijk samenwerken. De Amerikaan waarschuwde dat tegengas kan worden gegeven „als China dwang of agressie gebruikt om zijn zin te krijgen”.

China ruziet met omliggende landen over wie zeggenschap heeft over bepaalde wateren in de Zuid-Chinese Zee en de Oost-Chinese Zee. Peking lag de afgelopen jaren ook regelmatig overhoop met de VS. Er waren conflicten over handel, de aanpak van het coronavirus, de situatie in Hongkong en de wijze waarop China omgaat met de Oeigoerse minderheid.

Chinese en Amerikaanse topfunctionarissen zitten binnenkort om de tafel om te praten over hun gespannen relatie. Daar schuift ook minister Blinken aan. Hij vliegt na zijn Azië-reis naar Alaska, waar het topoverleg zal plaatsvinden.

De VS moeten ook besluiten hoe ze verder willen met Noord-Korea. Dat land zorgde herhaaldelijk voor internationale onrust door kernproeven te doen en raketten te testen. De vorige president Trump zocht een diplomatieke oplossing en ging zelf om de tafel met dictator Kim Jong-un, maar dat leidde niet tot een doorbraak.

Het regime van Kim uitte dinsdag weer dreigende taal richting Washington. De nieuwe regering van Joe Biden kan volgens Pyongyang maar beter niet meteen rumoer veroorzaken „als ze de komende vier jaar rustig willen slapen”.

Blinken wilde daar inhoudelijk niet op reageren. Hij zei wel dat wordt gekeken naar „aanvullende maatregelen” om druk uit te oefenen op het regime van Kim. Dat gaat al gebukt onder zware internationale sancties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer