Binnenland

Kuipers hoopt op snelle hervatting vaccinaties met AstraZeneca

„Een voorzichtige benadering heeft ook risico’s”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) over het tijdelijk stilleggen van de vaccinaties met het coronavaccin van AstraZeneca. Op de vraag of de pauze mogelijk meer kwaad dan goed doet, antwoordt Kuipers dat „die kans aanwezig is”. Zelf zou hij het vaccin zeker wel nemen, als hij ervoor in aanmerking zou komen.

ANP
15 March 2021 16:30Gewijzigd op 15 March 2021 16:43

Kuipers zegt begrip te hebben voor het besluit, maar hij hoopt dat het uitstel zo kort mogelijk duurt. „Doe die beoordeling zo snel mogelijk. Zodra je er enig zicht op hebt dat het veilig is, hervat het vaccineren dan”, is zijn advies. Als het kan, zou hij het liefst zien dat het vaccin binnen een paar dagen weer zal worden gebruikt.

De voorzitter van het LNAZ is niet verbaasd over meldingen van gezondheidsproblemen onder mensen die zijn gevaccineerd. „Zeker in de categorie 60-plus treden altijd aandoeningen op, ook zonder vaccinatie. Dan denk je bij stollingsproblemen al snel aan 1 op de 10.000 inwoners per maand. Als je 17 miljoen mensen vaccineert, zullen altijd behoorlijk wat mensen in zo’n groep daarmee gediagnosticeerd worden.”

Tot nog toe zijn vanuit Scandinavië zes gevallen bekend van mensen die kort na hun vaccinatie last kregen van een combinatie van trombose (de vorming van bloedstolsels) én een tekort aan bloedplaatjes. De grote vraag is of er een oorzakelijk verband is tussen de prik en gemelde klachten. Kuipers sluit het niet uit, maar „mogelijkerwijs heeft het helemaal niets met de vaccinatie zelf te maken”, zegt hij. Op basis van het lage aantal meldingen had hij „nog twee keer nagedacht” over het besluit om het prikken vooralsnog te staken. Hij maakt een vergelijking met iemand die kort na vaccinatie zijn heup breekt, om duidelijk te maken dat soms medische incidenten kunnen optreden die totaal geen verband houden met de prik.

De LNAZ-voorzitter vindt dat twee weken niet vaccineren met AstraZeneca „echt lang” is. „In die periode zouden tussen de 200.000 en 300.000 mensen gevaccineerd worden. Dat kun je inhalen, maar mensen zijn pas twee tot drie weken na de prik beschermd. Die tijd haal je niet in”, zegt hij. Juist door snel te vaccineren kan het weer oplopende aantal ziekenhuisopnames van mensen met Covid-19 het beste worden afgeremd. Momenteel liggen meer dan 2000 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. „Voor nu kunnen we het combineren met de urgente zorg, maar als we boven de eerdere piek van 2800 patiënten uitkomen, moeten we ook de urgente zorg afschalen”, waarschuwt de ziekenhuisbestuurder.

De pauze kan volgens Kuipers twee uitwerkingen hebben in de beeldvorming. „Het is een signaal dat de vaccins zorgvuldig worden gemonitord.” Aan de andere kant wijst hij op het risico dat sommige mensen zullen blijven denken: „Er was toch iets aan de hand met dat vaccin?” Ook als zou blijken dat de problemen niet door het vaccin komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer