Binnenland

Combinatie stolling én tekort bloedplaatjes ‘zeldzaam en typisch’

De gemelde combinatie van gezondheidsklachten die aanleiding gaf om ook in Nederland tijdelijk te stoppen met het coronavaccin van AstraZeneca, is heel specifiek en zeldzaam. Enkele Scandinaviërs kregen in de dagen na hun prik last van ernstige bloedstollingen én een tekort aan bloedplaatjes. Terwijl bloedplaatjes juist nodig zijn om het bloed te laten stelpen bij verwondingen. „Dat is inderdaad tegenstrijdig”, beaamt voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). „Het is een heel zeldzaam en typisch beeld.”

ANP
15 March 2021 11:57

De Boer wijst erop dat deze combinatie van klachten in zeldzame gevallen kan voorkomen bij mensen die het trombosemedicijn heparine gebruiken. Tot nog toe is de combinatie van ernstige trombose (stolselvorming) en zogeheten trombocytopenie (tekort aan bloedplaatjes) zes keer gemeld na een coronaprik van AstraZeneca, in Denemarken en Noorwegen. „Dat zijn heel weinig meldingen, er zijn al 17 miljoen mensen mee gevaccineerd”, merkt De Boer op. Hij benadrukt dat het „nog absoluut niet zeker is dat het door het vaccin komt”.

Toch adviseerde het CBG zondagavond het gebruik van het AstraZeneca-vaccin tijdelijk stil te leggen. Dat advies heeft te maken met de ernst van de klachten, die op korte termijn nader worden onderzocht door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het CBG handelt ook uit voorzorg om het vertrouwen in de vaccinaties hoog te houden. „Er ontstaat een verwarrende situatie als sommige landen stoppen en andere doorgaan, dat is niet goed voor het vertrouwen”, zegt De Boer.

Trombose en trombocytopenie kunnen ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een stolsel. Dit kan leiden tot doorbloedingsstoornissen van weefsels en organen. Als een stolsel losschiet uit de aderen, kan het bijvoorbeeld leiden tot een longembolie. Dan gaat er minder bloed naar de longen en kan de patiënt minder zuurstof opnemen. Het kan levensbedreigend zijn.

Bij trombocytopenie is het probleem juist dat het bloed niet goed stelpt bij een bloeding. Dat is problematisch als iemand een verwonding oploopt, want dan heelt de wond niet. „Daarnaast kunnen puntbloedingen ontstaan, dat zijn hele kleine bloedinkjes in de huid, een soort blauwe plekken”, legt de CBG-voorzitter uit. Hij is zelf arts, klinisch farmacoloog en epidemioloog en kent de materie goed.

„Laten we het nu eerst goed uitzoeken. Het PRAC (comité van het EMA, red.) gaat daarmee aan de slag. Hopelijk kunnen zij snel duidelijkheid geven”, besluit De Boer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer