Buitenland

Treinongeluk in Engeland: zeven doden

Een botsing tussen een trein en een stilstaande auto zaterdag op een overweg bij de Engelse plaats Reading heeft zeven mensen het leven gekost. Door de klap vlogen acht wagons uit de rails. De slachtoffers zijn de machinist, de enige inzittende van de auto en vijf treinpassagiers. Tientallen mensen raakten gewond, elf van hen ernstig.

Buitenlandredactie
8 November 2004 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 01:50
BERKSHIRE - Reddingswerkers staan bij trein die ontspoorde nadat deze een auto overreed op een gelijkvloerse kruising. Het ongeluk gebeurde zaterdagavond. Foto: EPA
BERKSHIRE - Reddingswerkers staan bij trein die ontspoorde nadat deze een auto overreed op een gelijkvloerse kruising. Het ongeluk gebeurde zaterdagavond. Foto: EPA

In de trein, die op weg was van Londen naar Plymouth in het zuidwesten van Engeland, zaten ongeveer 300 mensen. Reddingswerkers deden er vijf uur over om alle passagiers uit de trein te bevrijden. Een van de acht ontspoorde wagons was door de kracht van de klap in tweeën gesplitst. Het ongeluk gebeurde aan het begin van de avond.

Een politieagent die het ongeluk toevallig -in zijn vrije tijd- zag gebeuren, zei dat de auto op de overgang was gestopt en gewoon was blijven staan toen de halve bomen naar beneden gingen. De politie onderzoekt of de auto door een technisch mankement stil was komen te staan of dat de bestuurder het voertuig bewust had stilgezet.

De voorzitter van de Britse bond van spoorwegpersoneel, Bob Crow, zei naar aanleiding van het ongeluk dat alle gelijkvloerse kruisingen vervangen zouden moeten worden door spoorviaducten. Volgens hem heeft onderzoek uitgewezen dat gelijkvloerse kruisingen de grootste bedreiging vormen voor de veiligheid op het spoor. „In het jaar 2004 zouden er geen auto’s over spoorrails meer moeten rijden”, zei Crow.

Volgens een woordvoerder van de Britse spoorwegpolitie is het „een wonder” dat er niet meer doden zijn gevallen en dat zo veel inzittenden op eigen kracht uit de wrakstukken zijn gekomen. Een van de passagiers, die voor de Britse omroep BBC werkt, vertelde dat hij veel geluk had gehad, omdat de wagon waarin hij zat niet was omgevallen. De rijtuigen voor en achter het zijne waren wel op hun kant terechtgekomen. Sommige mensen hebben urenlang in de wrakstukken vastgezeten.

De veiligheid op het Britse spoor is al geruime tijd onderwerp van politieke discussies. Sinds de privatisering van de spoorwegen in de jaren negentig hebben zich verscheidene zware treinongelukken voorgedaan, waarbij in totaal 42 mensen om het leven zijn gekomen. De meeste van deze ongevallen worden toegeschreven aan achterstallig onderhoud en slecht opgeleid personeel.

In het ziekenhuis van Reading is zondagavond een zevende slachtoffer van het Britse treinongeluk van zaterdagavond overleden. Dat heeft een woordvoerster van het Royal Berkshire Hospital gemeld. Ze zei dat de zondag overleden man de enige was die nog in kritieke toestand verkeerde. Vier andere patiënten zijn zwaargewond, maar niet in levensgevaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer