Open Doors-dag trekt recordaantal bezoekers
„De schokkende moord op Van Gogh zou ons westerse verwaterde christendom wakker moeten schudden”, vindt Anne van der Bijl. „Hebben wij en onze medemens nog weet van een geloof waarvoor het waard is te sterven? Durven we nog moslims te benaderen met het Evangelie of hebben wij als evangelischen ook al een zwarte lijst opgesteld van mensen die wij afschrijven?”
Van der Bijl, oprichter van Open Doors, zei dit zaterdag tijdens de jaarlijkse ontmoetingsdag van de stichting in Barneveld. „Het lijkt dat we meer vanuit die zwarte lijst handelen dan vanuit het Woord van God.” Zaterdag werd zijn nieuwe boek ”Een Leger van Licht” gepresenteerd. De landelijke Open Doors-dag, met als thema ”Samen bouwen aan een leger van licht”, trok een recordaantal van 2700 bezoekers. De stichting, die in 1955 is opgericht om de lijdende kerk te steunen, staat aan het begin van een jubileumjaar.
Bij de presentatie van zijn nieuwe boek vertelde Van der Bijl over zijn ontmoetingen met moslimleiders. „ Ik heb vele leiders in het Midden-Oosten bezocht en hun gezegd dat de koran zelfmoord verbiedt. In hun ogen plegen de strijders geen zelfmoord, maar een religieuze daad. Ik vertelde dat Jezus kwam om de geweldspiraal te verbreken. Volgens hen leeft Jezus niet meer. Daarom moeten wij Hem juist presenteren in de moslimwereld.”
Van der Bijl vermoedt dat zijn boek kritiek zal oproepen omdat de Palestijnse christenen meer aandacht krijgen dan joden. Deze kritiek parerend, zei hij: „Terecht, want Open Doors is er toch voor christenen.” Van der Bijl was bezorgd over de situatie in het Midden-Oosten. „De Joods-Messiaanse beweging groeit, maar de Arabische christenen verdwijnen bij duizenden.” Volgens Van der Bijl moet men om moslims bekommerd zijn omdat ze altijd in angst leven over de onzekerheid van de hemel, tenzij ze sterven in de jihad.
Buitenlandse spreker David de Vinatea vertelde dat hij als jongste kolonel in het Peruaanse leger het vooruitzicht had opperbevelhebber te worden. Geplaatst in de brigade voor drugsbestrijding, plantte hij in de jungle een spandoek met de tekst ”Hier heerst God”. Hij werd onmiddellijk aangeklaagd en later veroordeeld tot zestien jaar gevangenis. Hij werd een aantal maanden geïsoleerd, om hem geestelijk te breken. Toen hij zijn nood in het gebed aan de Heere Jezus had voorgelegd, voelde hij zich niet meer alleen. Medewerkers van Open Doors bezochten hem in de gevangenis. David kreeg in de gevangenis een haveloze kamer waar hij kerkdiensten mocht houden. Na acht jaar volgde de vrijlating en moest hij zijn broeders daar achterlaten. „De geestelijke strijd zal niet stoppen, omdat ik niet de laatste zal zijn die omwille van het geloof gevangenschap verdragen moet.”
Een andere buitenlandse spreker, Yousif Matty, vertelde hoe hij door de geheime politie onder Saddam Hussein met de dood was bedreigd. Hij week uit van Noord-Irak naar Koerdistan. Open Doors smokkelde voor hem radioapparatuur over de grens. „Als de satan slechte dingen als drugs en wapens smokkelt, waarom mogen christenen dan niet goede dingen smokkelen?” Momenteel geeft Matty met de hulp van Open Doors leiding aan drie christelijke radiostations, zes boekwinkels en drie christelijke scholen met 550 leerlingen.
Bij moslims roept dit weerstand op. Eens werd een bezoeker in de boekwinkel neergeschoten. Yousif Matty toonde enkele beelden van gruweldaden en intimidatie tegen christenen uit zijn omgeving. „Deze christenen waren bereid een hoge prijs te betalen.” Matty besloot zijn toespraak met een oproep tot zowel gebed als actie. „Jullie moeten politici oproepen ons land te bezoeken; zij moeten hier aan regeringsleiders vragen stellen.”
In het middaggedeelte sprak de Chinees Johnny Li over China. Li heeft bijzondere zorg voor de verspreiding van de Chinese kinderbijbels in alle gebieden van China. Een half miljoen exemplaren zijn al uitgedeeld.
Na zijn toespraak startte een gebedsactie voor Noord-Korea. Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari drie jaar non-stop voor dit communistische land wordt gebeden. Mensen kunnen zich opgeven als ze iedere week tien minuten hiervoor willen reserveren. De Noord-Koreaanse Soon Ok Lee, schrijfster van het boek ”Zij mogen de hemel niet zien”, deed via een videoclip een oproep tot gebed.