Buitenland

Twee agenten Antwerpen opgepakt in zaak gekraakte berichtendienst

De Belgische justitie heeft twee hoofdinspecteurs van de politiezone Antwerpen opgepakt in verband met grootschalig onderzoek na de kraak van de versleutelde berichtendienst Sky ECC. Het gaat om een echtpaar, meldt het parket van Antwerpen. De man wordt verdacht van corruptie, deelname aan een criminele organisatie en schending van het beroepsgeheim.

ANP
11 March 2021 11:35Gewijzigd op 11 March 2021 17:09

De man moet vrijdag voor de onderzoeksrechter verschijnen, maar de vrouw zal niet worden voorgeleid, heeft het Openbaar Ministerie besloten. De man, volgens de Gazet van Antwerpen een lid van het Antwerpse drugsondersteuningsteam (DOT), zou zijn benaderd door het criminele milieu. Hij heeft mogelijk gegevens uit databanken doorgespeeld en mogelijk tegen betaling. Er zijn huiszoekingen uitgevoerd in de woning van het stel en op hun werk. In de zaak rond de berichtendienst zijn eerder deze week in België en Nederland tientallen aanhoudingen verricht.

Burgemeester Bart De Wever noch de Antwerpse politie wilde eerder op de dag inhoudelijk commentaar op de zaak geven. „Zoals we wisten, brengt dit baanbrekend gerechtelijk onderzoek ook vertakkingen in kaart in de bovenwereld”, wil De Wever wel kwijt in de Gazet. „We hebben altijd gewezen op het gevaar van de criminele ondermijning van tal van gevoelige sectoren. Uiteraard ontsnappen veiligheidsdiensten daar niet aan.” Hij zegt vanwege de betrokkenheid van de overheid niet op dit concrete dossier te kunnen ingaan, maar hij looft het dat in het brede onderzoek korte metten (‘komaf’) worden gemaakt „met criminele infiltratie in ons veiligheidsapparaat waar dat bewezen wordt”.

De arrestaties zijn een gevolg van de spectaculaire kraak van de versleutelde berichtendienst Sky ECC, waar criminelen gebruik van maakten. De Belgische politie pakte begin deze week bij haar grootste actie ooit 48 personen op en nam meer dan 1,2 miljoen euro in beslag. Zij confisqueerde ook voor Sky ECC geprepareerde telefoons, die vooral veel werden gebruikt rond de Antwerpse haven, een knooppunt van de internationale drugshandel. Tijdens de fase van het onderzoek waarin de Belgische politie kon meelezen met de berichten is meer dan 17 ton cocaïne onderschept.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer