Iraanse isolatiecel dreef wetenschapster tot wanhoop
De Brits-Australische wetenschapster Kylie Moore-Gilbert zegt dat de maandenlange opsluiting in een Iraanse isolatiecel haar zo erg tot wanhoop dreef dat ze aan zelfmoord dacht. In het eerste interview sinds haar vrijlating in november 2020 noemt ze de opsluiting „psychologisch martelen”.
„Je wordt helemaal gek. Het heeft zoveel schade aangericht, het deed mij fysiek pijn”, zei Moore-Gilbert tegen Sky News Australia. Ze zat zeven maanden lang vast in een cel van 4 vierkante meter met een telefoon om met de bewakers te communiceren. „Ik dacht dat ik zelfmoord zou plegen.”
De Midden-Oostendeskundige werd in september 2018 opgepakt in Iran toen ze daar was voor een conferentie. Na negen maanden werd ze tot 10 jaar celstraf veroordeeld wegens spionage. Tijdens haar gevangenschap verzette ze zich tegen de straf door onder meer een hongerstaking.
In het interview zegt Moore-Gilbert dat ze eenmaal geprobeerd heeft om te ontsnappen. „Ik dacht bij mezelf, waarom niet? Ik heb toch niets te verliezen.” Toen ze zichzelf eenmaal op de muur had gehesen, besloot ze toch terug te gaan naar haar cel. „Ik had zo kunnen ontsnappen richting de dichtstbijzijnde stad, maar ik spreek de lokale taal niet en had gevangeniskleren aan. Ik werd bang voor de consequenties als ik zou worden gepakt.”
Moore-Gilbert werd in 2020 vrijgelaten als onderdeel van een gevangenenruil. Drie Iraniërs die in het buitenland waren opgepakt werden terug naar Iran gestuurd. Nederland ondertekende in februari een initiatief tegen dit soort zogeheten ‘gijzelaarsdiplomatie’. Canada startte het initiatief tegen het vastzetten van buitenlandse burgers om diplomatieke druk uit te oefenen op andere landen.