Binnenland

Warmtepompen gebruikten op koude dagen 4 procent van alle stroom

Dat warmtepompen steeds vaker worden gebruikt om huizen te verwarmen, begint duidelijk zichtbaar te worden in cijfers over het elektriciteitsverbruik. Tijdens de koude dagen van afgelopen winter waren de pompen goed voor zo’n 4 procent van de totale vraag naar stroom in Nederland, zo blijkt uit maandcijfers van Energieopwek.nl. Die site is verbonden aan het Energieakkoord en het Klimaatakkoord, waarin overheid en organisaties afspraken hebben gemaakt over duurzaamheid.

ANP
8 March 2021 13:25

Warmtepompen gebruiken elektriciteit om warmte te onttrekken aan de omgeving, bijvoorbeeld uit de lucht of de bodem. Daarmee kan een gebouw worden verwarmd zonder aardgas. Volgens Energieopwek.nl was 9 februari de topdag. Op die koude dag was de hoeveelheid warmte die alle warmtepompen samen afgaven overeen met de warmte die kan worden opgewekt door 2 miljoen kubieke meter aardgas te verstoken.

Hoe duurzaam het gebruik van warmtepompen echt is, hangt ervan af hoe de stroom waarop ze draaien wordt opgewekt.

Zonnepanelen waren in februari goed voor ongeveer 5 procent van de totale stroomproductie. Dat is bijna twee keer zoveel als in dezelfde maand vorig jaar. Dat komt door een combinatie van het snel toenemende aantal geïnstalleerde zonnepanelen en het zonnige weer voor de tijd van het jaar. De zon scheen 127 uur, normaal is dat maar zo’n 90 uur.

De website waarop alle cijfers over duurzame energie worden bijgehouden, is een samenwerking tussen de Hanzehogeschool, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer