Met een Loqed draai je zonder sleutel de huisdeur op slot
Er is haast geen klus te bedenken of de smartphone weet er wel weg mee. Zelfs een verantwoordelijke taak als de deur op slot doen, neemt hij over. Met een Nederlandse vinding kan het sinds kort ook veilig.
Meer nog dan betalen met een smartphone, voelt het uit handen geven van je voordeursleutels een beetje eng. Wat als het slot weigert? Het is toch je hele hebben en houden dat achter de voordeur staat. En wat als hij weigert je binnen te laten?
Allebei zaken waarover Jeroen van Oorschot en Pierre van den Oord, de bedenkers van Loqed Touch Smart Lock, hebben nagedacht. En met succes, want hun slimme slot heeft als enige het Politiekeurmerk Veilig Wonen en het hoogste veiligheidscertificaat voor cilindersloten gekregen.
Die veiligheid heeft ook een keerzijde. Als de eigenaar zijn telefoon verliest, zijn pincode vergeet of het wachtwoord van zijn account niet meer weet, komt hij niet binnen en kan de fabrikant hem ook niet verder helpen.
Loqed werkt met 256-bit end-to-end-encryptie, een methode die ook banken gebruiken. Berichten worden zodanig versleuteld dat alleen de zender (de smartphone) en de ontvanger (het slot) ze kunnen lezen. Wie met kwade bedoelingen het signaal onderschept, kan er niets mee.
Een slim slot lijkt op het eerste gezicht iets voor luie mensen met een voorliefde voor de nieuwste technische snufjes die het geweldig vinden als op het moment van binnenkomst automatisch de lampen aanknippen en er muziek uit de geluidsboxen klinkt.
Toch is dat te kort door de bocht. De gebruiker heeft niet alleen controle over de voordeur als hij onderuitgezakt op de bank zit, maar ook als hij ziek op bed ligt of aan de andere kant van het land is. Dat maakt het mogelijk om zelfs op afstand via de app een monteur die voor de deur staat binnen te laten, een pakketbezorger een pakje in de gang te laten zetten of een familielid toegang te verschaffen.
De makers van Loqed pakken het anders aan dan die van al bestaande slimme sloten. Tot nu toe werd een smartslot over de cilinder heengeplakt, zodat er altijd de mogelijkheid was om met de oorspronkelijke sleutel binnen te komen. Bij Loqed worden cilinder, kruk en schilden vervangen. Een beetje doe-het-zelver kan dat zelf.
Het buitenste schild bevat een display met touchscreen. Wie zijn telefoon in zijn zak heeft, kan met één vingeraanraking binnenkomen. Zonder smartphone kan ook, door het invoeren van een pincode.
Het binnenschild is wat dikker en herbergt een motor die het slot in een paar seconden opendraait en een batterijbox. Negeer je de melding dat ze aan vervanging toe zijn, dan is de deur altijd nog te openen door aan de buitenzijde een 9-voltblok tegen het slot te houden.
De Loqed Touch Smart Lock is sinds november op de markt en kost 349 euro.