Duitse feestdag is gered
De Duitse regering ziet af van haar plannen om de nationale feestdag van 3 oktober op te heffen.
SPD-voorzitter Franz Müntefering maakte vrijdag bekend dat zijn partij het idee laat varen om de dag van de nationale eenwording voortaan vast op de eerste zondag van oktober te herdenken.
Als belangrijkste reden om het voorstel in te trekken noemde Müntefering het verzet dat het plan binnen de regeringscoalitie van SPD en De Groenen had opgeroepen. Ook de oppositie hekelde het plan. De christen-democraten noemden het voorstel beschamend, zo kort voor de vijftiende verjaardag van de val van de Berlijnse Muur. Schröder beperkte zich in een eerste reactie tot een „ik betreur het.”
Minister Eichel (Financiën) zorgde donderdag voor opschudding met het plan 3 oktober te vervangen door een feestdag op zondag. Het voorstel maakte deel uit van een pakket dat 10 miljard euro moet opleveren. Met het pakket moet de Duitse regering het begrotingstekort voor komend jaar onder de 3 procent van het bruto binnenlands product houden. Duitsland wil zo aan de criteria van het Stabiliteitspact voldoen. Berlijn schendt deze begrotingsafspraak al enkele jaren.
Een extra werkdag brengt in theorie 0,1 procent meer economische groei in een jaar. Duitsland kent officieel nu nog zeven nationale feestdagen. Daarnaast heeft elke deelstaat ook eigen feestdagen. Zo telt Beieren bijvoorbeeld dertien feestdagen per jaar.
Het plan is dan wel van tafel, SPD-leider Müntefering hield de tegenstanders voor dat in de begroting voor volgend jaar nu een flink gat valt. Hij liet weten van hun kant nu duidelijke voorstellen te verwachten die de begroting op orde brengen en de economie aanzwengelen.