Exotische slang bedreigt inheemse ringslang
De exotische oostelijke ringslang bedreigt het voortbestaan van de inheemse en beschermde ringslang. In twee ringslangenpopulaties hebben beide soorten zich al vermengd en op een derde plaats zijn zuivere exoten gevonden, aldus RAVON, het kennisinstituut voor reptielen, amfibieën en vissen. RAVON pleit ervoor om de exotische ringslang zo snel mogelijk overal te vangen om te voorkomen dat de inheemse slang verdwijnt.
De inheemse ringslang (Natrix helvetica) is de meest voorkomende slangensoort in Nederland. Het dier leeft op zandgronden in de buurt van water. De ringslang wordt vooral aangetroffen in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland. De ringslang is niet giftig. Hij beschermt zich door een extreem stinkende stof uit te scheiden.
De oostelijke ringslang (Natrix natrix) komt van de Balkan. Het dier is vermoedelijk in de Nederlandse natuur losgelaten en voelt zich daar goed thuis. De slang vermeerdert zich snel en heeft ringslangenpopulaties op de Brunssummerheide, bij Alphen aan de Rijn en in de Krimpenerwaard al gekoloniseerd. Zijn leefgebied breidt zich verder uit, aldus RAVON.
De invloed van de exoot is voor het eerst door slangendeskundigen opgemerkt toen dieren uit die populaties strepen kregen in plaats van de normale vlekken. RAVON roept op om de vondst van gestreepte ringslangen te melden, zodat de oostelijke ringslang aangepakt kan worden.