Economie

„Levensloopregeling is geld rondpompen”

Werknemers gaan de nieuwe levensloopregeling gebruiken om eerder met pensioen te kunnen, terwijl het kabinet een vroegtijdig pensioen juist wil ontmoedigen. Hierdoor veroorzaakt de faciliteit niet meer dan rondpompen van geld.

Redactie economie
5 November 2004 20:15Gewijzigd op 14 November 2020 01:50

Dat zei prof. H. Kappelle vrijdag op een congres van verzekeraar Aegon. De hoogleraar verwacht een grote chaos bij pensioenfondsen en verzekeraars als de Tweede Kamer binnenkort haar goedkeuring geeft aan de plannen van het kabinet. Het onderhandelingsresultaat van kabinet, werkgevers en bonden kan nog voor kleine aanpassingen zorgen.

Dat de vergrijzing huidige pensioenregelingen onbetaalbaar maakt, erkent Kappelle. Door de groeiende levensverwachting doen mensen gemiddeld veel langer een beroep op pensioenvoorzieningen. De kosten hiervan kunnen door de steeds kleinere beroepsbevolking niet opgebracht worden.

De huidige plannen missen echter hun doel, aldus de hoogleraar. „Uit onderzoek blijkt dat mensen massaal de levensloopregeling gaan gebruiken om eerder met pensioen te kunnen. Dat was echter niet de bedoeling van het kabinet. Dat wilde mensen tussentijds de gelegenheid geven verlof op te nemen voor een wereldreis of verzorging van ouders en kinderen. Nu dreigen mensen alsnog eerder te stoppen met werken.” In het huidige voorstel kunnen werknemers 12 procent van hun bruto-inkomen tegen een gunstig fiscaal tarief sparen voor verlof.

De hoogleraar lanceert een alternatief. „Als het kabinet een pensioenleeftijd van 62 of 63 jaar acceptabel vindt, regel dit dan in de pensioenwetgeving. Koppel de levensloopregeling hier van los. Verdeel het beschikbare budget van de overheid over deze twee regelingen. Groot voordeel is dat pensioenfondsen en verzekeraars minder kosten hoeven te maken.”

Kappelle staat niet alleen in zijn kritiek op de huidige plannen. Tijdens de hoorzitting enkele weken geleden uitten diverse instanties zware kritiek. Vrijdag sloot ook hoogleraar fiscale economie L. Stevens zich hierbij aan. „De huidige wetgeving is broddelwerk. Parlementsleden hebben een dik boek toegestuurd gekregen, maar de inhoud is voor hen niet te behappen. Ze moeten echter binnenkort wel een beslissing nemen over dit onderwerp.”

Stevens ziet niet zo veel in langer werken, maar pleit voor een hogere arbeidsproductiviteit. „We moeten de concurrentie niet aangaan met lagelonenlanden. Dat winnen we nooit. Laten we de strijd aangaan met Amerika; zij werken hard en vooral slim.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer