Woonwijk uit jaren 70 straks verwarmd met behulp van waterstof
Voor het eerst in Nederland krijgt een woonwijk uit de jaren zeventig aansluiting op een waterstofnetwerk.
Zo’n 40 sociale huurwoningen in het Groningse Wagenborgen krijgen een speciale omgebouwde cv-ketel die draait op duurzaam geproduceerde waterstof. Tegelijkertijd worden ze beter geïsoleerd en krijgen ze een elektrische warmtepomp. Netbeheerder Enexis en woonstichting Groninger Huis willen met het project ervaring opdoen met een nieuwe combinatie van maatregelen die samen aardgas overbodig maken.
Het is een „uniek project”, zeggen de initiatiefnemers. „Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande oudere woningen is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat.”
Waterstof of waterstofgas is een volkomen schone brandstof in het gebruik. Om het te verkrijgen, moet water (H2O) door middel van elektriciteit worden gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Hoe duurzaam het is, hangt af van de manier waarop de elektriciteit is opgewekt.
De waterstof die nodig is in Wagenborgen wordt geproduceerd op een boerderij verderop. Daar wordt een zogeheten elektrolyser geïnstalleerd. Die machine maakt waterstof met behulp van stroom. Die stroom wordt weer opgewekt door een windmolen die de boer op zijn erf heeft staan en door zonnepanelen die op het dak van zijn schuur liggen.
Alle huizen in de wijk worden geïsoleerd tot het niveau dat bij energielabel B hoort. „Tot A-label isoleren is heel duur voor dit soort woningen, je moet de energietransitie ook betaalbaar houden”, legt een woordvoerder van Enexis uit. Een elektrische warmtepomp zorgt het grootste deel van de tijd voor warmte en warm water. Als het kouder wordt, heeft een warmtepomp echter te weinig vermogen en schakelt de waterstofketel in.
De woordvoerder schat dat de waterstofketel in de praktijk ongeveer 30 procent van de tijd nodig is, de rest van de tijd kan de warmtepomp het alleen af. De waterstof gaat in het project grotendeels door bestaande gasleidingen naar de woningen toe. Ook dat drukt de kosten.