Deliveroo krijgt beursnotering in Londen
De Britse maaltijdbezorger Deliveroo gaat naar de beurs in Londen. De beursgang van het bedrijf, dat ook in Nederland actief is, hing al enige tijd in de lucht. Er is nog geen datum bekend voor de beursgang, die een van de grootste in Londen in jaren kan worden.
De maaltijdbezorger werd bij een financieringsronde in januari nog door investeerders gewaardeerd op meer dan 7 miljard dollar. Daarmee is het bedrijf in enkele jaren flink in waarde gestegen. In 2017 werd aan de rivaal van het Brits-Nederlandse Just Eat Takeaway, moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, nog een prijskaartje van 2 miljard dollar toegekend.
Bij de recente financieringsronde door bestaande aandeelhouders werd 180 miljoen dollar opgehaald voor investeringen in groei en vernieuwing. Zo wil het bedrijf verder uitbreiden met het bezorgen van boodschappen. Ook zal meer worden geïnvesteerd in technologische ontwikkelingen om een nog sterkere marktpositie te krijgen, aldus Deliveroo.
In het Verenigd Koninkrijk begon Deliveroo vorig jaar met een boodschappenservice en die is sindsdien hard gegroeid door de coronacrisis. Ook met maaltijdbezorging worden goede zaken gedaan door de coronalockdowns. Vorig jaar nam het Amerikaanse webwinkelconcern Amazon daarnaast een groot minderheidsbelang in Deliveroo.
Het in 2013 opgerichte bedrijf krijgt een zogenoemde ‘dual class’-aandelenstructuur bij de beursnotering, waarbij de oprichters meer zeggenschap hebben bij stemmingen dan andere aandeelhouders. Volgens topman en medeoprichter Will Shu van Deliveroo zorgt dit voor meer stabiliteit bij de uitvoering van de plannen voor de langere termijn.
Het bedrijf is sinds 2015 actief in Nederland en is ook aanwezig in andere Europese landen, het Midden-Oosten en Azië. Deliveroo bezorgt in een reeks Nederlandse steden maaltijden aan huis, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.
Overigens leed Deliveroo in februari bij het gerechtshof in Amsterdam nog een nederlaag. Het hof oordeelde dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo geen zelfstandige ondernemers zijn, maar werknemers die recht hebben op een arbeidsovereenkomst. In 2019 kwam de rechtbank Amsterdam al tot hetzelfde oordeel in de zaak die door vakbond FNV was aangespannen. Deliveroo ging in hoger beroep tegen die uitspraak.