Binnenland

Wraking onderzoeksrechter zaak–Big Willem afgewezen

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag een verzoek tot wraking van de Amsterdamse rechter–commissaris J. Moors, belast met het vooronderzoek in de zaak tegen ex–Hells Angelspresident Willem van B., afgewezen. Het verzoek was gedaan door van B.’s advocaat M. van Gessel, die meende dat Moors de schijn van partijdigheid had gewekt.

ANP
5 November 2004 15:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:50

Van Gessel betoogde vorige week voor de wrakingskamer van de rechtbank dat de rechter–commissaris in een voortijdig stadium een anonieme getuige in de zaak het predikaat „zeer betrouwbaar" heeft gegeven.

Van B. wordt, samen met twee anderen, verdacht van het beramen van een moordaanslag op Heinekenontvoerder Willem H. Het drietal zat enkele dagen vast, maar werd in vrijheid gesteld omdat de rechter–commissaris vond dat de verdenking (nog) niet hard genoeg was.

Moors hoorde de getuige om vast te stellen of hij, indien hij een inhoudelijke verklaring zou afleggen, gevaar zou lopen en of hem de status van ’bedreigde getuige’ zou toekomen. Volgens de rechtbank móet een rechter–commissaris zich bij zo’n zogeheten gehoor een oordeel over de betrouwbaarheid van de getuige vormen. Tot een echte, inhoudelijke getuigenverklaring is het nog niet gekomen. In die zin heeft Moors zich dan ook niet over de betrouwbaarheid van de getuige uitgelaten, stelt de rechtbank.

De getuige in kwestie is aangedragen door officier van justitie F. Teeven. Dit leidde al eerder tot conflicten tussen hem en de betrokken raadslieden, omdat Teeven volgens de advocaten elementaire informatie over de zaak wilde achterhouden.

De moordaanslag op Willem H. zou in opdracht geschieden van Willem Endstra, de Amsterdamse vastgoedmagnaat die in mei zelf werd geliquideerd. Van B., beter bekend als Big Willem, werd na het bekend worden van de vermeende plannen, als president van de Amsterdamse Hells Angels afgezet en uit de club verwijderd.

Justitie verricht sinds enige tijd op grote schaal onderzoek naar de activiteiten van alle Hells Angels in Nederland. In februari werden drie Limburgse Angels doodgeschoten. Elf medeclubleden van de drie Limburgse Angels, de zogeheten Nomads, worden verdacht van betrokkenheid bij die liquidaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer