Werkgevers dringen aan op nullijn
De werkgevers zouden vrijdag proberen de voorlopige afspraken tussen het kabinet en de vakbonden aan te passen. Belangrijkste pijnpunten zijn volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW de loonontwikkeling, de doorbetaling tijdens ziekte en de WAO.
CNV-onderhandelaar W. van Splunder stelde vrijdag in Den Haag, voorafgaand aan de verwachte eindfase in de onderhandelingen over een sociaal akkoord, dat de vakbonden „in principe klaar” zijn met het kabinet. „We hebben wel specifieke punten met de werkgevers. Werkgeversvoorzitter Schraven wil nul komma nul in de loonontwikkeling.” De FNV stelde onomwonden dat het „geen concessies” doet over de lonen.
Volgens Van Splunder wacht het kabinet met definitieve toezeggingen over verzachting van de ingrepen in de sociale zekerheid, totdat werkgevers en werknemers een gezamenlijke verklaring presenteren.
Schraven meent dat de loonontwikkeling nog altijd onderwerp van gesprek is. „Het kabinet schijnt tevreden te zijn met toezeggingen van de bonden.” De VNO-NCW-voorzitter stelt echter dat wijzigingen in de afspraken tussen kabinet en werknemers mogelijk moeten zijn.
De belangrijkste voorwaarden voor een sociaal akkoord zijn overeenstemming over de WAO en doorbetaling gedurende twee jaar van loon bij ziekte van werknemers. Over eerder stoppen met werken zouden partijen het al onderling eens zijn.
Vakbond De Unie, de grootste vakbond binnen de centrale MHP, heeft bezwaren tegen de voorlopige voorstellen die vandaag op tafel lagen voor een sociaal akkoord, aldus Unie-voorzitter J. Teuwen. Hij zegt de uitkomst eventueel negatief aan zijn leden voor te leggen.
Het kabinet zou zich naar verwachting pas aan het eind van vrijdagmiddag bij de onderhandelingen in het SER-gebouw voegen. Vrijdagmorgen was nog niet zeker of de werkgevers vanavond zouden aanschuiven.
De werkgevers hebben op diverse punten moeite met de voorstellen die het kabinet heeft gedaan om uit het sociaal conflict te komen. Zij vinden in ieder geval dat de vakbeweging de looneisen flink moet afzwakken in ruil voor een akkoord. De toezegging die de vakcentrales deze week aan het kabinet hebben gedaan om „maximale terughoudendheid” te betrachten, gaat hen niet ver genoeg.
„Vorig jaar was er een loonakkoord om dicht bij de nullijn te blijven. Wij zien het liefst een herbevestiging daarvan”, zei voorzitter J. Schraven van VNO-NCW gisteren. Ook MKB betreurt dat de nullijn in het conceptakkoord tussen het kabinet en de vakbeweging lijkt losgelaten.
Vakcentrale FNV heeft al laten weten vast te houden aan zijn maximale looneis van 1,25 procent. Het CNV heeft nog geen eis geformuleerd, maar denkt volgens voorzitter D. Terpstra aan een eis in „dezelfde orde van grootte.”
Volgens ingewijden is het kabinet bereid de levensloopregeling fors te verruimen om met de vakbeweging tot een akkoord te komen. Het wil het mogelijk maken dat werknemers via deze regeling 2,1 volledig jaarsalaris belastingvrij kunnen sparen. In het wetsvoorstel dat het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, was dat nog 1,5 jaarsalaris.