Economie

Eerste drijvende kas bij Naaldwijk

In Naaldwijk, naast bloemenveiling FloraHolland, komt dit voorjaar de eerste drijvende kas ter wereld tot stand. De kas is bedoeld als een oplossing voor het toenemende ruimtegebrek, gecombineerd met de aanleg van bassins voor waterberging.

Redactie economie
5 November 2004 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:50
AMSTERDAM – Bij bloemenveiling FloraHolland in Naaldwijk wordt komend voorjaar de eerste drijvende kas ter wereld gebouwd. Bouwconcern Dura Vermeer presenteerde donderdag het ontwerp. Foto Dura Vermeer.
AMSTERDAM – Bij bloemenveiling FloraHolland in Naaldwijk wordt komend voorjaar de eerste drijvende kas ter wereld gebouwd. Bouwconcern Dura Vermeer presenteerde donderdag het ontwerp. Foto Dura Vermeer.

Bouw- en infraconcern Dura Vermeer heeft het ontwerp voor de kas donderdag gepresenteerd tijdens de internationale tuinbouwtentoonstelling HortiFair in Amsterdam. De betrokken partijen hebben de bouwovereenkomst getekend.

Er is sprake van een demonstratiemodel dat bestaat uit een drijflichaam met een vlakke betonnen vloer waarop een kas verrijst. De glazen ruimte meet ongeveer 600 vierkante meter. Hoewel teelten in de toekomst niet zijn uitgesloten, is de ruimte vooralsnog bestemd voor exposities. Dura Vermeer heeft twee jaar op het idee gestudeerd. Het bedrijf heeft ervaring met zogenaamde amfibische en drijvende woningen.

Bijzonder is dat voor het eerst direct op het water wordt gebouwd. Er is geen sprake van een tewaterlating van de constructie. De techniek maakt het volgens het bedrijf mogelijk een „oneindig groot platform te maken.” Dit biedt vervolgens nieuwe mogelijkheden voor andere drijvende constructies. Ten denken valt niet alleen aan woningen, maar ook aan kantoren en tuinen.

Dura Vermeer bouwt het complex samen met isolatiefabrikant Unidek en verschillende andere bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verwarmen en afwerken van kassen.

Dura Vermeer-woordvoerder D. van Gooswilligen wil niet zegen hoeveel de demonstratiekas kost, maar meent dat er sprake is van een concurrerende prijs. „Dat was ook de voorwaarde”, aldus de woordvoerder. Hij benadrukt dat het bouwen van dergelijke kassen moet worden gezien in relatie tot een oplossing voor de omvangrijke waterbassins die de overheid vooral in het westen van het land wil aanleggen. Directe aanleiding daartoe waren de verschillende overstromingen in het Westland na langdurige regenval.

Maar er zijn meer redenen om in te zetten op drijvende tuinbouwgebieden. „Als gevolg van verstedelijking, vernatting en verdroging, inklinking en verwachte stijging van de zeespiegel acht de overheid de komende vijftig jaar 500.000 hectare nodig voor de berging van water. Dat is een gebied zo groot als de provincie Noord-Brabant. Om al die grond te kunnen gebruiken is een omslag in het denken nodig.”

Volgens Van Gooswilligen is de bedrijvencombinatie met verschillende geïnteresseerde partijen in gesprek. Om anderen te tonen dat kassen op het water mogelijk zijn, is besloten een model neer te zetten. FloraHolland heeft vervolgens het bergingsbassin naast de veiling beschikbaar gesteld.

Volgens de huidige planning wordt in maart 2005 met bouwen gestart. De bouwtijd bedraagt ongeveer tweeënhalve maand, omdat tussentijds rekening moet worden gehouden met het voldoende uitharden van het beton. De bouwer gebruikt zogenoemd geëxpandeerd polystyreen in combinatie met staalvezelbeton. Daardoor ontstaat een in principe onzinkbaar drijflichaam dat aanzienlijk goedkoper is dan bijvoorbeeld een betonnen constructie.

Kasverwarming, -koeling en schermen voor de diverse sierteelten krijgen een plaats in het model. Het afvalwater van de kas wordt verwerkt in een op de wal geplaatste installatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer