Muizen bezetten Schiermonnikoog
De muizenplaag op Schiermonnikoog breidt zich uit. Vorig jaar had het Waddeneiland voor de eerste maal last van de diertjes. Toen werden 300 muizen gevangen. Dit jaar zijn dat er al 400.
„Ze graven holen in de dijken en dat is gevaarlijk voor de zeewering”, aldus K. Knijft, opzichter van Rijkswaterstaat op Schiermonnikoog, donderdag.
De muizen zijn vorig jaar vermoedelijk in stro en hooi dat boeren op het eiland vanaf het vasteland importeren, meegekomen. Rijkswaterstaat doodt alleen de muizen in zeedijken. De dienst laat de knaagdieren in natuurgebieden met rust.
Mede door de vele muizen is de roofvogelstand op het eiland toegenomen. Vooral kiekendieven, buizerds, torenvalken en kerkuilen profiteren van de levende voedselvoorziening. Knijft: „Wij doden de muizen daarom ook niet met gif. Want als de roofvogels de dode muizen eten, gaan ook zij dood.”
Rijkswaterstaat pakt de muizen aan door water in de holen te gieten. „Per hol gaat er wel 30 tot 40 liter water in. Dat geeft aan hoe groot de schade is”, zegt Knijft. Nadat de muizen naar buiten zijn gekomen door het water bijten twee Jack Russel-terriërs de knaagdieren dood. De dode muizen worden in natuurgebieden gelegd als voedsel voor roofvogels.
De muizenjacht wordt alleen in het najaar gehouden. „De gras- en maïsvelden zijn dan kaal en het wordt natter. Dus zoeken de muizen op de dijk droge voeten.” De jacht is deze week afgesloten omdat alle muizen in de zeedijken zijn gevangen.