Kabinet: Oog voor hoger onderwijs en horeca
Bij een volgende versoepeling van de coronamaatregelen wil het kabinet kijken naar het hoger onderwijs en de horeca. Het probeert de weinige ruimte die er is „zo eerlijk mogelijk te verdelen.”
Het kabinet kondigde dinsdag een voorzichtige afbouw van de lockdown aan. Daarmee worden al „de nodige risico’s” genomen, benadrukte Rutte. De Tweede Kamer zei in het debat daarover woensdag de redenatie van het kabinet te snappen. Maar er moet meer gebeuren voor de horeca en de studenten. Met mooier weer op komst is het beter dat de terrassen open gaan, meent Pieter Heerma (CDA). Daar houden mensen zich volgens hem beter aan de afstandsregels. Ook VVD’er Klaas Dijkhoff vindt dat de cafés en restaurants meer lucht moeten krijgen. In de horeca moet je veel meer gaan sneltesten, zegt Jesse Klaver (GroenLinks). PVV’er Geert Wilders vindt dat de zwaar getroffen horeca en detailhandel helemaal open kunnen. Hij vindt de stappen die het kabinet nu wil zetten „gerommel in de marge.” Ook hekelde Wilders de verlenging van de avondklok. Volgens hem had Rutte beloofd dat die maatregel als eerste zou verdwijnen zodra er ruimte zou zijn. De avondklok blijft omdat het OMT dat adviseert, reageert Rutte. Een beperkte opening van het hbo en de universiteiten ziet ook Rutte niet zitten. Daar drongen onder meer D66, ChristenUnie, SP, GroenLinks , PvdA en Partij voor de Dieren op aan. Zij wijzen op de mentale schade die studenten oplopen. Rutte had niet moeten kiezen voor de economie, maar voor het onderwijs, aldus Lilian Marijnissen (SP).
Te veel risico’s
Volgens de premier leidt het openen van de hogescholen en universiteiten tot meer reisbewegingen en contacten waardoor de kans op besmettingen verder toeneemt. Dan wordt „te veel risico” genomen. Het openen van de winkels en de sector contactberoepen geeft ook risico’s, aldus Rutte. Maar omdat mensen bijvoorbeeld bij de kapper alleen een-op-een contact hebben, blijven die volgens hem beperkt.
Het kabinet zal op 8 maart bekend maken hoe het verder gaat met de lockdown.
Slecht gevoel
Coronaminister Hugo de Jonge noemde uitspraken van Kamerlid Wybren van Haga (Forum voor Democratie) over bijwerkingen van coronavaccins „gevaarlijk.” Van Haga zei dat hij een „slecht gevoel” heeft over de veiligheid van de vaccins. Zo zouden er volgens hem in Israël al veel mensen zijn overleden na vaccinatie. „Nepnieuws verspreiden midden in een pandemie is gevaarlijk”, waarschuwde De Jonge. De uitspraken van de FVD’er leidden tot irritatie bij de minister omdat ze volgens hem „de vaccinatiebereidheid en daarmee de volksgezondheid schaden.” Volgens De Jonge meldde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid juist dat er daar nog geen enkel overlijden is gemeld door een allergische reactie op het vaccin.