Binnenland

Amsterdam herdenkt Februaristaking van 80 jaar geleden

Bij het monument de Dokwerker in Amsterdam wordt donderdag de Februaristaking herdacht. Het is dit jaar 80 jaar geleden dat tienduizenden Amsterdammers het werk neerlegden om op te komen voor hun Joodse stadgenoten die door de Duitse bezetter werden weggevoerd.

ANP
25 February 2021 03:32Gewijzigd op 25 February 2021 08:11
De 79e herdenking van de Februaristaking, vorig jaar. beeld ANP, Olaf Kraak
De 79e herdenking van de Februaristaking, vorig jaar. beeld ANP, Olaf Kraak

Zoals elk jaar is er een plechtigheid bij het standbeeld op het Jonas Daniël Meijerplein. Vanwege de coronamaatregelen is die met een beperkt gezelschap, zonder publiek en zonder defilé. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver en historicus Geert Mak houden een toespraak. Ook is er muziek van Wende.

De aanleiding voor de staking op 25 en 26 februari 1941 was de razzia in de stad, een paar dagen eerder. Daarbij werden 389 Joodse mannen opgepakt en gedeporteerd. Onlangs ontdekte historicus Wally de Lang dat vermoedelijk 150 van deze mannen door de nazi’s in het geheim als ‘proefpersoon’ gebruikt zijn voor de gaskamers, een methode van massamoord die pas later op grote schaal zou worden toegepast. Van de bijna 400 opgepakte mannen hebben slechts twee de oorlog overleefd.

Er werd in 1941 niet alleen gestaakt in Amsterdam, maar al snel ook in de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Utrecht, Hilversum en Weesp. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. Het Verzetsmuseum en het Stadsarchief Amsterdam tonen onlinetentoonstellingen over de Februaristaking. De NOS zendt de herdenking donderdag om 16.30 uur rechtstreeks uit op NPO1.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer