Buitenland

Genocide heet hangijzer in nieuwe Britse handelswet

Al wekenlang ruziën Britse politici over een nieuwe handelswet. Onderwerp van discussie is een amendement dat moet voorkomen dat er deals worden gesloten met landen die genocide plegen.

24 February 2021 19:52
De kritiek op de behandeling van de islamitische Oeigoerse minderheid door China zwelt aan. Foto: Inwoners van Istanbul betuigen hun steun aan de Oeigoeren en protesteren tegen Peking, oktober 2020. beeld AFP, Ozan Kose
De kritiek op de behandeling van de islamitische Oeigoerse minderheid door China zwelt aan. Foto: Inwoners van Istanbul betuigen hun steun aan de Oeigoeren en protesteren tegen Peking, oktober 2020. beeld AFP, Ozan Kose

„Ernstig bezorgd” zijn ze dat de Britse regering „niet genoeg doet terwijl de genocide” tegen de Oeigoerse moslimminderheid in de Chinese provincie Xinjiang doorgaat.

Twee Holocaustoverlevenden, Ruth Barnett en Dorit Oliver Wolff, deden dinsdag in een open brief een dringend beroep op premier Boris Johnson: Stel de Britse handelsbelangen toch niet boven mensenrechten. „Als overlevenden van de Holocaust kennen we het trauma van genocide.”

De oproep aan het adres van de premier klonk in de aanloop naar een zitting van het Britse Hogerhuis over een nieuwe handelswet. Al wekenlang is er veel te doen rondom het ‘genocide-amendement’. Dat moet voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk akkoorden sluit met handelspartners die genocide plegen.

Een overgrote meerderheid van het Hogerhuis stemde dinsdag in met een gewijzigd genocide-amendement. Dit voorstel houdt in dat een panel van parlementsleden met justitiële ervaring zich gaat buigen over genocideclaims.

Dwarsbomen

Het amendement gaat nu opnieuw terug naar het Lagerhuis, dat twee voorgaande voorstellen verwierp. De Britse conservatieve regering verzette zich met hand en tand tegen het eerdere plan om Britse rechters de bevoegdheid te geven om een handelsovereenkomst te blokkeren met een land dat schuldig wordt bevonden aan genocide.

Tijdens de laatste zitting in het Lagerhuis wist de regering maar ternauwernood te voorkomen dat het voorstel toch werd aangenomen. Hoewel de Conservatieve Partij van Johnson de meeste zetels heeft, waren tientallen ‘opstandige’ conservatieve parlementariërs van plan om vóór het amendement te stemmen.

De regering gebruikte een parlementaire procedure om een stemming te dwarsbomen. Veel parlementariërs zagen dat als regelrechte sabotage van een eerlijke stemming, en noemden de handelswijze van de regering een „aanfluiting van de democratie.” Volgens critici wil de premier allereerst de handel met China veilig stellen.

De Britse regering wist tegelijkertijd voldoende steun te krijgen voor haar eigen voorstel: een parlementaire commissie die genocideclaims zal onderzoeken. Het Hogerhuis wil nu dus zien dat er behalve de commissie ook een panel komt van vijf parlementsleden die een hoge rechterlijke functie hebben bekleed.

Hersenspoeling

Het genocide-amendement krijgt steeds meer gewicht nu de kritiek op China aanzwelt. Peking zou genocide plegen op de Oeigoerse moslimminderheid in de provincie Xinjiang. Er zijn bewijzen dat Oeigoerse moslims worden onderworpen aan massale opsluiting en hersenspoeling in kampen en vrouwen gedwongen worden gesteriliseerd.

Maandag nam het Canadese parlement een niet-bindende motie aan die de behandeling van Oeigoeren door China als „genocide” bestempelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer