Na onderzoek geen bewijs voor seksuele intimidatie D66-prominent
Er zijn geen aanwijzingen dat een vooraanstaand lid van D66 zich schuldig heeft gemaakt aan seksuele intimidatie of machtsmisbruik. Dat komt naar voren na onafhankelijk onderzoek van bureau BING naar de casus. Wel zijn er andere gevallen van onveiligheid binnen de partij gemeld.
Een anonieme klokkenluider plaatste eind vorig jaar een verhaal op internet waarin D66-strateeg Frans van Drimmelen werd beschuldigd vrouwen binnen de partij te intimideren en manipuleren. Het zou gaan om een ervaring met haar zelf en een ervaring van een andere D66’er met de betrokkene. Hij was destijds voorzitter van de talentencommissie van de partij.
De auteur van het stuk heeft zich niet kenbaar gemaakt bij de onderzoekers. Die hebben haar ervaringen daardoor niet kunnen onderzoeken. „Dat is heel jammer en betreurenswaardig”, zegt een woordvoerder van het landelijk partijbureau woensdag.
Het onderzoek kwam er op verzoek van partijleider Sigrid Kaag. „Uit het rapport blijkt voor mij nergens dat in onze vereniging sprake is van een structureel onveilige omgeving. Zo ken ik onze partij ook niet”, zegt ze in een reactie. „Dat laat onverlet dat iemand persoonlijk een andere ervaring kan hebben. Dat blijkt ook uit het rapport. Laat glashelder zijn: iedere melding van ongewenst gedrag of van ongepaste of denigrerende opmerkingen richting vrouwen of mannen, is er één te veel. Het past niet en het hoort niet.”
Ruim twee maanden lang konden mensen zich bij BING melden als zij ongewenste ervaringen hadden met Van Drimmelen of mogelijk met andere partijleden. „Er hebben zich geen andere personen bij de onderzoekers van BING gemeld met een ervaring van seksuele intimidatie en machtsmisbruik door betrokkene”, staat in het rapport. Van Drimmelen zelf zei direct na de beschuldigingen die ook niet te herkennen.
In totaal hebben zich negentien mensen bij de onderzoekers gemeld die zich binnen de partij onveilig hebben gevoeld. Het gaat onder meer om grensoverschrijdend gedrag, machtsmisbruik maar ook om mensen die een integriteitsschending wilden melden. Volgens sommige personen handelde de partij hun eerdere melding hierover niet naar hun zin af. Twee mensen laten weten dat zij vinden dat hun loopbaan binnen D66 is beschadigd.
Negen mensen deelden eigen ervaringen met BING over de omgang tussen mensen met een bepaalde positie binnen D66 - landelijk en regionaal - en stagiaires of jonge vrouwen en mannen. De meest recente vier gevallen dateren uit 2018-2019. Zeven van hen gaven aan dat ze geen verder onderzoek hier naar wilden. BING zegt die keuzes te moeten respecteren maar dat ze dan ook geen uitspraak kan doen over het waarheidsgehalte ervan. Twee anderen waren niet zelf betrokken bij een casus en zijn geen lid van D66. Twaalf geïnterviewden spreken over een roddelcircuit.
De onderzoekers doen allerlei aanbevelingen om een veilig klimaat te bevorderen en klachten of meldingen over ongewenst gedrag en onveiligheid beter af te handelen. Het bestuur zegt die over te nemen.