Bijna 5,7 miljoen euro uitgekeerd voor onterechte detentie
Aan gedetineerden van wie achteraf bleek dat ze onterecht in de gevangenis hebben gezeten is vorig jaar 5,68 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. Het aantal schadevergoedingen betrof 4584, blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak over 2020.
De rechtbank in Amsterdam spant de kroon met 774 schadevergoedingen voor een bedrag van 623.081 euro, gevolgd door de rechtbank Den Haag met 443 schadevergoedingen en een totaalbedrag van 582.414 euro.
Mensen die hebben vastgezeten op verdenking van een strafbaar feit en worden vrijgesproken kunnen bij de rechtbank een verzoek tot betaling van schadevergoeding indienen. Het is niet bekend hoeveel verzoeken zijn ingediend, schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Kamer.
Als de rechter schadevergoeding toekent, wordt het uit te keren bedrag verrekend met openstaande boetes en andere openstaande vorderingen. Daarvoor verstrekt het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) een overzicht aan het Openbaar Ministerie. Dekker schrijft dat de rechtbank Amsterdam is gestart met een nieuwe werkwijze, waarbij het uitwisselen van informatie tussen het OM, de rechtspraak en het CJIB een belangrijk aandachtspunt is. Volgens de minister zijn de ervaringen positief en wordt gekeken of deze informatie-uitwisseling landelijk kan worden ingevoerd.