Ruimte voor versoepeling
De waarde van de coronapersconferenties van premier Rutte en minister De Jonge neemt af; ze hebben steeds minder om het lijf.
Nagenoeg alle nieuwe maatregelen, dan wel versoepelingen zijn de dagen ervoor al naar buiten gebracht, door wie dan ook, waarom dan ook. Verder gaat de heldere, stevige taal die hoort bij een crisisteam in actie, steeds meer plaatsmaken voor politieke taal, die rekening houdt met alle verschillende meningen en sentimenten in het politieke veld en in de samenleving. De boodschap van visie en vooruitzicht wordt er niet duidelijker op.
Daarbij komt dat de mening en het advies van deskundige (medische) virusbestrijders gaat afwijken van het kabinetsbeleid. Nog voor de persconferentie van premier Rutte dinsdagavond, liet het RIVM bij monde van Aura Timen al weten dat voorgestelde versoepelingen „politieke besluiten” zouden zijn. Verruiming van de maatregelen suggereert dat Nederland op de goede weg is om het virus te beperken. Terwijl de cijfers juist een andere taal spreken. Volgens de medici is er geen ruimte voor het oprekken van de huidige coronamaatregelen. Zij noemen de situatie zeer onzeker en sluiten niet uit dat zelfs lichte versoepelingen weer teruggedraaid zullen moeten worden.
Het illustreert de spagaat waarin het kabinet verkeert. De al dan niet terechte druk vanuit de samenleving –hoe begrijpelijk die ook is– loopt niet in de pas met een vermindering van het aantal besmettingen en de verwachte opleving van de Britse variant van het virus. Toch heeft het kabinet besloten risico’s te nemen om de maatschappelijke en economische schade van de coronamaatregelen enigszins te beperken. Het is, om zo maar te zeggen, lopen op een evenwichtsbalk.
Want, tegelijk zal de nu aangekondigde verruiming –de heropening van contactberoepen, winkelen op afspraak, het deels openen van middelbare en mbo-scholen en het vergroten van mogelijkheden voor sporten voor jongeren– de samenleving niet tevredenstellen. Elk maatschappelijk segment heeft immers eigen belangen. En eigenbelang laat zich moeilijk wegstrepen tegen de verruiming van mogelijkheden voor een ander.
Heldere taal, een duidelijke visie en consequent gezamenlijk beleid zijn belangrijk. Volgens deskundigen zullen juist de meest kwetsbare groepen de dupe kunnen worden van de versoepelingen. Volgens epidemioloog Amrish Baidjoe zijn de ic’s bij iedere coronagolf weer gevuld met mensen uit achterstandswijken. Het is een groep die het moeilijk vindt om de persconferenties te volgen, te begrijpen en eigen gedrag aan de maatregelen aan te passen. Baidjoe meent dat door de overheid onvoldoende substantieels is gedaan om die doelgroep beter te bereiken met bijvoorbeeld spotjes in verschillende talen. Als de epidemioloog gelijk heeft is het zeker noodzakelijk daarop in te zetten en de voorlichting en stimulering van deze groep(en) snel en effectief ter hand te nemen.