Buitenland

VS erkennen Macedonië

De Verenigde Staten erkennen de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië bij de omstreden naam ’Macedonië’. Dat hebben een Amerikaanse functionaris en de Macedonische president Crvenkovski donderdag bevestigd. Crevenkovski noemde het Amerikaanse besluit „een grote dag voor het land".

ANP/RTR/AFP
4 November 2004 16:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:50

Eerder op de dag had de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Petros Molyviatis, al in Athene gezegd dat Washington de naam ’Macedonië’ erkent. Molyviatis zei dat Griekenland onmiddellijk protest heeft aangetekend. Tussen Griekenland en buurland Macedonië bestaat al lange tijd eenmeningsgeschil over de naam. Athene accepteert niet dat de voormalige Joegoslavische republiek zich na de onafhankelijkheid Macedonië noemt, omdat deze naam onderdeel zou zijn van het Griekse erfgoed. Deze naam zou bovendien claims op Grieks grondgebied aanmoedigen. De FYROM grenst aan het Griekse deel van Macedonië.

Na de beslissing werd de Amerikaanse ambassadeur in Griekenland, Thomas Miller, gelijk ontboden op het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken. Molyviatis zei tegen hem dat het besluit veel negatieve gevolgen zal hebben voor de relaties tussen beide landen.

Minister–president Balkenende heeft als EU–voorzitter gereageerd op de kwestie. Tijdens een persconferentie in Brussel zei hij: „De EU zal voorlopig de naam FYROM blijven gebruiken. We gaan wel kijken naar de consequenties die deze Amerikaanse verandering heeft."

Het land is onder de naam FYROM in 1993 lid van de Verenigde Naties geworden. De autoriteiten in Skopje gingen er toen mee akkoord de naam te blijven gebruiken totdat er in onderhandelingen een andere oplossing wordt gevonden. De gesprekken met Griekenland hebben sindsdien nog niet tot resultaten geleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer